Министерството на транспорта поема управлението на пристанище "Росенец"

След прекратената концесия терминалът ще продължи да обработва постъпващия петрол, но няма да се контролира от Лукойл

Новини
19:25 - 21 Юли 2023
4366
Министерството на транспорта поема управлението на пристанище "Росенец"

Концесията на нефтеното пристанище "Росенец" ще бъде прекратена. За това гласува окончателно Народното събрание само два дни след като предложението беше направено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

В двуседмичен срок от отнемане на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръжението, реши още парламентът. Този текст беше предложен от Хамид Хамид (ДПС) като редакционна поправка в пленарната зала и одобрен със 143 гласа "за", 52 "против" и 1 въздържал се.

Разпоредбите от законопроекта с направените редакционни промени бяха гласувани анблок и приети със 144 гласа "за" и  52 "против". В подкрепа на измененията на второ четене гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Против бяха от "Възраждане" и "БСП за България", а депутатите от "Има такъв народ" не участваха в гласуването. 

Отхвърлено беше предложението на Петър Петров ("Възраждане") прекратяването на концесията да се случи в четириседмичен, а не в едноседмичен срок. 

Пристанищният терминал ще продължи работа, ще обработва постъпващия петрол, но ще се контролира от българската държава, а не от Лукойл.