Министри на България, Албания и РСМ подписаха меморандум за Коридор 8

Следващата седмица стартира търгът за строителството на жп отсечката Перник-Радомир

Свят
19:31 - 19 Октомври 2021
2430
Министри на България, Албания и РСМ подписаха меморандум за Коридор 8

Меморандум за сътрудничество в изграждането на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор VIII подписаха ресорните министри на България Христо Алексиев, на Албания Белинда Балуку и на Северна Македония Благой Бочварски.

С подписването на меморандума трите страни потвърждават значимостта на взаимните усилия за ускоряване развитието на Коридор 8 и изграждането на липсващите връзки между трите държави, както и проектите на територията на всяка от тях.

Съгласно документа трите държави се договарят посочените цели да бъдат постигнати до 2030 година.

По инфраструктурата на коридора като цяло на българска територия са реализирани голяма част от участъците. В момента се работи по модернизацията на железопътния участък Елин Пелин-Костенец и рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас, фаза 2.

Изпълнява се и проект за техническа помощ, свързан с модернизацията и изграждането на железопътна линия София-граница с Република Северна Македония, каза още министър Христо Алексиев.

В меморандума е посочено, че България ще положи усилия за приключване на дейностите по изграждането на последния жп-участък от Гюешево до границата със Северна Македония и модернизацията на съществуващата транспортна инфраструктура по жп участъка София-Перник-Радомир-Гюешево.

Министърът посочи, че през следващата седмица ще стартира търгът за строителството на жп отсечката Перник-Радомир

Той допълни, че в момента се изготвя техническият проект за жп връзката Радомир-Гюешево, като се очаква в началото на следващата година да бъде одобрена и процедурата за строителство.