Министри за заловения хероин: Камионът е пътувал по маршрут Иран-Турция-България

Внасят искане за постоянно задържане под стража на 63-годишния шофьор

Топ
12:40 - 20 Април 2024
6089
Министри за заловения хероин: Камионът е пътувал по маршрут Иран-Турция-България

На брифинг на ГКПП „Капитан Андреево” информация за заловените 402 кг хероин в товарен автомобил с матраци дадоха Людмила Петкова – вицепремиер и министър на финансите, Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, Георги Димов – директор на Агенция „Митници”, Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково, Пламен Павлов – заместник-директор на АМ и представители на Агенция „Митници” и „Гранична полиция”.

Случаят е от 17 април. При проверка на 156 спални матраци са открити 618 полиетиленови пликове с прахообразно вещество, което е реагирало на хероин.

Автомобилът се движел по маршрута Иран-Турция-България, към страна от ЕС, неизвестна до момента. Водачът е представил редовни документи за стоката.

Шофьорът е 63-годишен. Задържан е за 72 часа от снощи, като ще бъде внесено искане за постоянно задържане под стража. Пътувал е сам, уточни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Министър Людмила Петкова заяви: „Днешният успех не е случаен, а е резултат на сътрудничеството между МВР, МФ и другите отговорни институции. Благодаря на служителите, които са участвали в тази съвместна операция. Така трябва да работят институциите – всички заедно за защита на интересите на обществото и държавата. Това е само първа стъпка в план на премиера Димитър Главчев за предприемане на решителни действия за борба с тежката и организирана престъпност.”

Тя увери, че целият капацитет на българските институции ще бъде използван за защита на интересите на държавата и гражданите. „Устойчиво бъдеще се изгражда на основата на доверие в обществото и в партньорите ни за това, че страната ни е надежден партньор в борбата с организираната престъпност. Убедена съм, че скоро България ще заеме своето място като пълноправен член на Шенгенското пространство”, допълни Петкова.

 „Поздравяваме се с този голям успех – залавяне на рекордно количество наркотици. Следва да се поздравим и за отличното взаимодействие и синхрон на всички служби на ГКПП „Капитан Андреево”. Надявам се помните, че в началото на тази седмица по мое разпореждане стартираха засилени проверки от служители на ГДБОП, ГД, АМ и НАП, които ще бъдат до отпадане на необходимостта. Засега те са на територията на два ГКПП, но във всеки момент екипите могат да се преразпределят на други пунктове в страната.”, каза министър Калин Стоянов. 

„Убеден съм, че ще започнат изказвания от т.нар. от мен експерти по всичко, че МВР и МФ са получили информация от партньорски служби и просто са реализирали тази информация. Нека уверя – за това количество хероин няма постъпила информация от партьнорски служби. Тук е работено основно на принципа анализ на риска. За да анализираш и отсееш такъв камион и такъв товар, следва да имаш много опит и усещане”, допълни Стоянов.

Той допълни, че именно хероинът е един от най-опасните наркотици, той влияе много бързо психически и физически и се получава зависимост, затова е изключително опасен.

Според него това количество, разпродадено на краен клиент, е щяло да бъде с пъти по-голяма стойност.