Министрите на правосъдието от Г-7 обсъдиха трафика на наркотици и изкуствения интелект

Свят
22:09 - 10 Май 2024
1919
Министрите на правосъдието от Г-7 обсъдиха трафика на наркотици и изкуствения интелект

Министрите на правосъдието от Г-7 държавите обсъдиха отговорното използване на изкуствен интелект от съдебните органи на двудневна конференция във Венеция, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Темата на конференцията, която се проведе вчера и днес, беше как да се определят границите на употреба на машинно самообучение и роботика.

Съвместното изявление, оповестено в края на срещата днес, също така подчерта нуждата от по-строго прилагане на санкции и други мерки срещу Русия, "включително да бъдат държани отговорни тези, които предоставят на Русия незаконно финансиране и стоки в противоречие на тези мерки“.

Декларацията на министрите на правосъдието засегна и международните усилия за борба с престъпността, трафика на наркотици, прането на пари и трафика на мигранти. Освен Италия, която е ротационен председател тази година, в състава на Г-7 влизат Канада, Франция, Германия, Япония, САЩ и Великобритания, а на тази среща присъстваха и представители на ЕС.

По италианска инициатива, лидерите от Г-7 приеха съвместна резолюция за борбата с нелегалната международна търговия на наркотици. Синтетичните наркотици като фентанил бяха във фокуса на декларацията.

Министрите на правосъдието от Групата на седемте се срещнаха в Берлин през 2022 г. и в Токио през 2023 г., за да проведат разговори за извършените военни престъпления след инвазията на Русия в Украйна.

Украинският министър на правосъдието Денис Малюска и генералният прокурор Андрий Костин взеха участие в някои от дискусиите във Венеция и проведоха двустранни разговори с представители на Г-7.

Министрите на страните от Г-7 се срещнаха едва седмици след като през март Европейският парламент одобри по-строги регулации в ЕС. Според приетите правила системите за изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни групи според нивото им на опасност – колкото по-висок е рискът на дадено приложение, толкова по-строги следва да са изискванията към него.