Министрите на външните работи на ЕС се срещат в Брюксел

Група от 15 000 украински войници ще бъдат обучени в Полша

ЕС
12:59 - 14 Ноември 2022
1046
Министрите на външните работи на ЕС се срещат в Брюксел

Министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат днес в Брюксел, за да започнат мисия за военно обучение на украинските въоръжени сили, предаде ДПА.

Група от 15 000 украински войници ще бъдат обучени в Полша, каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. Той добави, че много страни са изразили желание да участват в мисията.  

Освен стартирането на мисията за военно обучение, външните министри на ЕС се очаква да обсъдят подкрепата на Беларус и Иран за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Въпреки че няма доказателства за пряка намеса на беларуската армия в руската инвазия в Украйна, "нивото на ангажираност“ на Беларус в конфликта тревожи ЕС, каза Борел. Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която напусна страната си принудително, ще информира външните министри на Европейския съюз за политическата ситуация в нейната страна по време на работна закуска.

Европейският съюз санкционира неотдавна Техеран заради произведени в Иран дронове, които са доставени на Русия и са използвани при удари в Украйна. Борел обаче каза, че няма доказателства за доставки на ирански ракети. Министрите също така се споразумяха да наложат допълнителни санкции срещу Иран в отговор на това, което блокът осъди като широко използване на сила от Техеран срещу мирни протестиращи.

Днес ще одобрим още един пакет от санкции срещу хората, отговорни за репресиите срещу протестиращите, каза върховният представител на ЕС за външната политика при пристигането си за преговорите в Брюксел.

В първия пакет от санкции миналия месец ЕС наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на 15 ирански лица и институции, свързани със смъртта на Махса Амини и с репресиите на протестите в отговор на трагедията.