МИР: Протестиращите носят играчки вместо павета (СНИМКИ)

Актуални новини
20:48 - 04 Септември 2020 (обновена)
6060
МИР: Протестиращите носят играчки вместо павета (СНИМКИ)

Детски играчки замениха бомбичките, яйцата, доматите и жълтите павета срещу полицията в 58-ия ден на протеститев триъгълника на властта на пл. "Независимост".

Акцията на протестиращите бе в отговор на петъчната проверка на Икономическа полиция, Главна дирекция “Надзор на пазара” и НАП под надзора на прокуратурата във веригата за детски играчки “Хиполенд”. Те влязоха в магазините на фирмата ден, след като изпълнителният директор Мариан Колев се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който бил напръскан от упор газ на протеста на 2 септември.

Служители на компанията редовно участват в протестите срещу правителството и главния прокурор. От МВР посочиха, че акцията е за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки.

В защита на веригата за детски играчки бе създадена и групата “Пазарувай от ,,Хиполенд" - подкрепи дете в нужда”. Идеята е с ваучери да се купят раници, моливи или маркери, които ще се дарят за деца в нужда за първия учебен ден. Те ще се изпратят чрез национална мрежа на децата и други граждански организации, за да стигнат до най-нуждаещите се.

Тази вечер част от протестиращите дори подариха на охраняващите полицаи детски играчки.

През деня възловите кръстовища на София останаха без блокади. В четвъртък вечерта протестиращите разпънаха отново палатки на Орлов мост, като използваха пейки и кофи за боклук за барикадата. По-късно обаче сами ги разчистиха, за да не пречат на хората през септември, когато отпуските свършват, а учениците се прибират за старта на новата учебна година.

Протестиращите заявиха, че до 15 септември, в знак на добра воля, няма да възстановяват блокадите на ключови кръстовища в центъра на София. Допълниха обаче, че са готови във всеки един момент да възстановят палатковите лагери, ако това се наложи.

Протестът тази вечер е под надслов "Нас не ни е страх". Полицията изгради два пункта за проверка на протестиращи - единият е на ул. "Съборна", а другият до метростанция "Сердика".

Снимки: Агнес Методиева