МИР? Русия и Украйна преговарят край Чернобил

Актуални новини
07:31 - 28 Февруари 2022
6990
МИР? Русия и Украйна преговарят край Чернобил

Очаква се тази сутрин делегации на Русия и Украйна да се срещнат в района на град Припят и да обсъдят възможността за примирие. Градът е близо до избухналата през 1986 г. Чернобилска атомна централа и се намира на границите между Русия, Украйна и Беларус.

Появиха се и информации, че срещата ще е лично между украинския президент Володимир Зеленски и руския лидер Владимир Путин, но засега надали това е реална

Към момента точната локация на преговорите не е се знае къде е, но е ще е около беларуската граница. Затова и вчера президентът Зеленски говори с колегата си в Беларус Александър Лукашенко, като двамата се споразумяха всички самолети и хеликоптери по време на преговорите да бъдат на земята.

През нощта украинският лидер говори с британския премиер Борис Джонсън и заяви, че "следващите 24 часа ще са ключови в конфликта и във войната".

Изключително динамична остава ситуацията в Украйна след няколко часа на затишие в столицата Киев и във втория по големина град в страната – Харков, отново има съобщения за взривове. Към този час украинската армия опазва контрола над своята столица.

Появиха се обаче сателитни снимки, които показват мащабни руски конвои, които са на входовете на Киев.

Интересно социологическо проучване излезе през нощта, според което 70% от запитаните смятат, че тяхната армия може да се справи с руското нападение където и да било, а одобрението на президента Зеленски е скочило до над 90%.