Мира Радева загуби бившия си мъж, с когото воюваше

Бог да прости Михаил Янов, написа видната социоложка

Актуални новини
23:43 - 16 Февруари 2023
52175
Мира Радева загуби бившия си мъж, с когото воюваше

Социоложката Мира Радева загуби бившия си съпруг Михаил Янов. Тъжната вест съобщи самата тя във фейсбук. Тя смени профилната си снимка с жалейка, придружена с думите "Бог да прости Михаил Атанасов Янов!"

Шефката на социологическата агенция МБМД имаше сложни отношения с екс съпруга си, за когото беше омъжена близо 20 години. Преди десетина години тя призна публично, че е обмисляла самоубийство заради съпруга си.

През далечната 1992 г. Мира била на ръба да сложи край на живота си, заради проблеми със съпруга си. Бракът й се разпадал, отчуждила се със съпруга си, а и времената били доста тежки. “Беше есента на 1992 година. Една нощ излязох и вървях по жп линията. Толкова бях отчаяна от брака си. Но размислих, върнах се, нямах право да го направя”, разказа Радева.

В продължение на десет години социоложката прави опити да запази семейството си, но без резултат. След като тя се издига в кариерата, а съпругът й остава без работа двамата започват да се отчуждават. Бившият й съпруг непрекъснато й прави скандали сутрин и дори двете им деца не помагат за брака им. Нещата се стабилизират за кратко, когато двамата заминават за Америка.

„В чужбина бяхме щастливи, защото там съм никоя. Той не се чувстваше професионално добре в България“, разказва Радева. Но проблемите им не се решават и тя подава молба за развод и преминава през доста перипетии докато го получи.

Двамата дори влязоха в съдебен спор. Михаил Янов заяви, че ще я съди за патента на МБМД. Той твърдеше, че името на социологическата агенция било негова собственост и дори го е регистрирал в патентното ведомство.

Самата Мира пък призна, че след като в продължение на години Янов я потискал, социоложката решила да му изневери с асистента си напук. 

"Обстановката вкъщи беше станала нетърпима. Той имаше фирма и аз имах. Той не печелеше, аз печелех. Когато случайно успееше да донесе някакви пари вкъщи, казваше – Аз донесох това на семейството. Когато спечелех аз някаква поръчка, думите му бяха – Ние направихме това за семейството. Егото му беше ужасно, но в същото време беше мързелив и ме караше да приемам непрекъснато поръчки. Социологията е трудна работа. Работех до изнемога, а той все ме обвиняваше, че не нося достатъчно пари. Сам ми намираше все по-нови и нови поръчки, без да ме пита имам ли възможност да ги изпълня, мога ли да ги поема.

Третираше ме като своя собственост, ескплоатираше ме като слугиня и негов роб. Прибираше, каквото съм спечелила и разпределяше бюджета.

Често чувах думи от рода на – не работиш достатъчно, можеше да вземеш повече, на този можеше да му смъкнеш по-голяма сума. На всичкото отгоре бях роб и в кухнята. Той не докосваше нищо, чакаше да се върна, много често късно и да започна да му приготвям храна. И ме тормозеше психологически." Това разтърсващо признание направи самата Мира Радева по време на участието си в "Биг Брадър" през 2013 г.

"А нали знаете, когато някого го натиснат много силно, той започва да се съпротивлява. Веднъж ми падна пелена пред очите и отидох при мой колега. Направо в дома му отидох. Знаех, че ме харесва, имах желание да се почувствам жена, уважавана, глезена и обичана. Та отидох при него и се почувствах точно, както искам. Разводът с господин Янов продължи точно две години. Той заведе срещу мен 13 дела. Представяте ли си – 13! Искаше да ми вземе всичко, сещаше са за всяка вещ, за всяка керемидка и се бореше да се докопа до всичко, което купувах с парите, които съм изкарала. Адски грозна постъпка беше. Буквално взимаше неща, които би трябвало да останат за децата ни.

След този развод доста време не можех да си върна вярата в мъжете и разбрах, че всеки от тях има поне две лица. И става страшно, покажат истинското си. Но аз обичам Иво и вярвам, че той е само едно лице, доброто", коментира тогава социоложката.