Мирът в Украйна зависи от ЕС, смята Илияна Йотова

Свят
15:30 - 11 Юли 2022
3229
Мирът в Украйна зависи от ЕС, смята Илияна Йотова

Европейският съюз трябва да върне водещата си роля за регулиране на конфликта в Украйна. ЕС продължава да се задоволява с ролята на страничен наблюдател, а има способността да ръководи световните процеси. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на летен научен семинар в УНСС, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ).

"Войната в Украйна доведе до ерозия на следвоенния световен ред. Международните институции, част от които са европейските институции, и международното право постепенно губят своята практическа ефективност и значимост и не се заместват от нови. ЕС трябва да бъде лидер в изграждането на новия световен ред, в който да върне мира като основна цел", каза вицепрезидентът, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си Йотова разгледа развитието на ЕС в контекста на следващите една след друга кризи, като изтъкна, че: "Кризите актуализират въпроса за ЕС и неговата роля, за това как пази себе си и своите граждани".

"Трябва повече Европа, повече координация, категоричност при вземане на решения, общи действия, повече обвързаност между държавите членки, за да се справим с тежките последствия от войната във всички аспекти", убедена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът постави и темата за разширяването на ЕС: "Политическото решение за присъединяване на Украйна не може да води до отказ от собствените ни критерии или за сметка на ценностите. Голямата тема за започването на преговорите с РСМ и позицията на България илюстрира точно този факт", заяви Йотова. Тя оценява положително предложението на френския президент за стратегически съюз със страните от Западните Балкани.

В контекста на сигурността на европейците вицепрезидентът подчерта и съществуващите не само физически граници във вътрешността на Европа: "Никой друг континент в света, освен Европа, не е направил пред своето население социално обещание, както Европа. Европа е обещала социален съюз", посочи Илияна Йотова. Тя беше категорична, че най-опасни са границите вътре в европейските общества:

"Те трябва да се заличават, ако искаме хората да вярват в бъдещето на справедлива, солидарна и социална Европа. Това е в още по-голяма степен и ангажимент на България – страната с най-ниски доходи и най-високи неравенства в Съюза", подчерта вицепрезидентът.