Мирчев : Да дадем бронетранспортьори на Украйна

Колко ще реши вътрешният министър, обясни депутатът от ПП-ДБ

Политика
11:56 - 13 Юли 2023 (обновена)
904
Мирчев: Да дадем бронетранспортьори на Украйна


Ще има ли трети пакет военна помощ за Украйна ще реши НС, а каква точно да е тази помощ, ще реши вътрешният министър. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът Ивайло Мирчев.  
 
От ПП-ДБ, заедно с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат да се дадат бронетранспортьори.
 
Ние предлагаме от складовете на МВР, от излишната техника, излязла от употреба, да се предаде на Украйна, основно бронетранспортьори, обясни Мирчев.
 
„Това е техника, която е закупена по време на възродителния процес, за която ние даваме доста пари за съхранение и поддръжка, която никога не е използвана от бившите вътрешни войски и сега жандармерия, която не е част от армията, по никакъв начин няма да нарушим боеспособността на българската армия”, каза Мирчев.
 
„И БТР, но и друга бронирана техника”, допълни Мирчев.

„Ние сме направили предварително проучване, задал съм въпрос към министъра за това какво имаме в момента, какво може да бъде предоставено. Става дума за техника, която не се използва от жандармерията, която не е в активна употреба. Тя е с отпаднала необходимост”, подчерта Мирчев.
 
„Никога няма да, и не дай си Боже, да използваме бронитранспортьори срещу български граждани. Нещо, което очевидно през 80-те години
е представлявало за някой необходимост - да има такива бронитранспортьори”, каза Мирчев.
 
Количеството било класифицирана информация, решението ще го вземе вътрешния министър.
 
„Но би трябвало да говоря за около 100 броя”, каза Мирчев.