Мирният план на Тръмп: Да има Израел и Палестина

Американският президент се срещна с Бенямин Нетаняху

Актуални новини
20:37 - 28 Януари 2020
3032
Мирният план на Тръмп: Да има Израел и Палестина

Президентът Доналд Тръмп обяви планът си за мир в Близкия изток. Той заяви днес, че неговият план за уреждане на конфликта ще позволи на Израел да „направи голяма крачка към мира“, предаде Франс прес.

Палестинците „заслужават един по-добър живот“, допълни още той, застанал до израелския премиер Бенямин Нетаняху и представяйки плана си за мир в Близкия изток от 80 страници. Тръмп допълни, че това е най-детайлният план, който някога е бил изготвян.

Президентът на САЩ заяви, че мирният план за Близкия изток предлага реалистично решение с две държави, предаде Ройтерс.

Той сподели, че израелският премиер Бенямин Нетаняху му е казал, че предложения план от американската администрация ще бъде основа за преки преговори за мир, предаде Ройтерс.

„Вчера израелският премиер ми каза, че иска да възприеме визията в плана за основа за преки преговори с палестинците, което е исторически пробив и също така, бих искал да кажа, че израелският опозиционен лидер Бени Ганц също подкрепи и то много силно този план“, заяви Тръмп.

Посрещнати с овации и с бурни аплодисменти, Тръмп похвали Нетаняху за неговия „кураж“ да „направи тази смела крачка напред“.

Най-важното е, че при този план на Белия дом Ерусалим ще бъде под пълен израелски контрол, което отрича стремежа на палестинците да получат целия Източен Ерусалим за своя столица.

„Но това не е голяма работа“, пошегува се Тръмп, „защото вече направих това за Вас“.

В този нов план палестинците ще имат своя столица в Източен Ерусалим – макар че не е ясно каква територия ще включва това.

„Никога няма да искаме Израел да компрометира сигурността си“, продължи той. „Не мога да го направя.“

Тръмп прогнозира, че планът ще създаде един милион нови работни места за палестинците и ще премахне бедността в районите, населени от тях. Той помоли палестинците да „посрещнат предизвикателствата на мирното съвместно съществуване“, включително да ограничат действията и финансирането на групировки като “Хамас“.

„Америка не може да се интересува от мира повече от заинтересованите страни в региона,“ каза Тръмп, добавяйки, че „всички общества“ трябва да намерят начин за съвместно съществуване „в Светите земи“.

Американският президент заяви, че присъстват посланиците на Оман, ОАЕ и Бахрейн.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали плана като „разумен път към устойчив мир“, като заяви, че това е първият план, който напълно признава нуждата на Израел от сигурност.

Предишните планове, каза той, не успяха да постигнат правилния баланс. Например тези планове предлагат извеждане на Израел от долината на река Йордан.

Присъствието в тези области позволява на „израелците да се защитават сами“, каза той в обичайния си тон.

Нетаняху похвали Тръмп, че е първият световен лидер, признал суверенитета на Израел над всичките му селища на окупирания Западен бряг.

„Израелците трябва да има суверенитет над долината на река Йордан и други стратегически райони на Западния бряг, продължи Нетаняху, като заяви, че това е„жизненоважно за нашата сигурност”. Израелските селища се считат за незаконни съгласно международното право, коментира The Independent.

Американските представители казаха още, че планът, който беше представен днес, увеличава повече от два пъти територията, която понастоящем е под палестински контрол, въпреки че той също така признава израелския суверенитет над големите селища в Западния бряг, нещо, на което е почти сигурно, че палестинците ще възразят.

Палестинците вече отхвърлиха предложението на Тръмп за мир в Близкия изток, обвинявайки го в пристрастие в полза на Израел, тъй като той възприе политики, които са в подкрепа на Израел, но в ущърб на палестинците, посочва агенцията.

Планът призовава и за четиригодишно замразяване на изграждане на нови израелски селища в Западния бряг.

По време на този период ще бъдат договорени детайлите за трайно споразумение, твърдят още представителите, пожелали да запазят анонимност. Засега не е ясно дали четиригодишното замразяване ще бъде удължено, ако окончателна сделка не бъде договорена за тези четири години.