Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Безсилни сме пред африканската чума и птичия грип

Общество
17:14 - 15 Юни 2020
2638
Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Безсилни сме пред африканската чума и птичия грип

Африканската чума продължава да мори прасетата, за това алармира пред Lupa.bg бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Коронавирусът измести фокуса от заразата по свинете, но това не означава, че я няма, допълни той.

 „Ловците продължават да намират мъртви диви прасета. Борбата е изключително трудна в гората, тъй като там не може да се извърши дезинфекция или да се вземат други мерки срещу разпространението на болестта. Дивите животни разнасят заболяването на десетки километри, което прави още по-мъчително унищожаването му. Птичият грип пък продължава да убива пилетата и за него няма решение. Очевидно този век ще е векът на вирусите както по хората, така и по животните и ще трябва да свикнем с това”, смята Найденов.

В Ямболско вече са избити над 700 000 пилета заради грипа по тях. Заразата най-вероятно е тръгнала от задните дворове, които няма как да бъдат унищожени заради общественото недоволство.

 „Въпреки че много пилета са умъртвени, месото няма да поскъпне. Идва лятото, а с това се намалява консумацията на мръвка. Заради кризата с коронавируса в туризма няма кой да купува скъпо родно пилешко и ще се прибегне до внос”, прогнозира Мирослав Найденов.

„Що се отнася до свинското, то регулира цената си. В началото поскъпна, но после поевтиня.  Един килограм розови домати се продава по-скъпо от един килограм свинско”, отбеляза медикът.