Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Румънски туристи носят африканската чума

Новини
12:07 - 09 Юли 2019
5264
Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Румънски туристи носят африканската чума

Румънските туристи могат да се превърнат в преносители на африканска чума, предупреди пред Lupa.bg бившият земеделски министър д-р Мирослав Найденов. Тираджиите, които спират в Северната ни съседка за почивка, също, допълва той.

Африканската чума е вирусно заболяване, от което умират свинете, но не и хората, обръща внимание специалистът. Единственото средство да се спре разпространението му е евтаназията. Българските животновъди се съпротивляват срещу тази мярка, затова и умъртвените животни са едва 49.

Ако опасният вирус попадне в промишлените свинекомплекси, то те трябва да затворят временно врати. Вносът при това положение е неизбежен. Качеството на дошлите отвън прасета няма да е същото като българското, предупреждава д-р Найденов.

Най-много свине се гледат в Северна България, затова рискът да бъдат заразени с африканска чума е огромен. В Румъния ни съседка щетите от опасното заболяване са над 2 милиарда. В Русия пък, откъдето е тръгнала заразата, цели региони са останали без прасета.

Д-р Найденов предупреждава стопаните на домашни прасета в Северна България да не ги колят, а да позволят да бъдат евтаназирани. Африканската чума може да не е толкова опасна за хората, но трихинелозата, която грухчовците често носят, може да причини смърт.