Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Загубите от чумата са за десетки милиони

Здраве
13:06 - 14 Август 2019
2351
Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Загубите от чумата са за десетки милиони

„До момента десетки милиона лева сме дали за борбата с чумата. В това число влизат разходите за полицията, за загробването, за дезинфенкция и пр. Над 100 000 са вече унищожените прасета”. Това заяви пред Lupa.bg бившият земеделски министър Мирослав Найденов.


„Чумата достигна до София-област. Това обаче не е голям проблем, тъй като свинефермите са концентрирани в Русенско и Добричко. В Русенско вече са унищожени прасета, дано в Добричко да ги спасим, за да се запази поминъка”, коментира Найденов.

По думите му, заразата е могла да бъде унищожена миналата година, като се удължи периодът за лов на диви прасета. Оградата по границата с Румъния, откъдето e дошла чумата, не върши работа, тъй като по думите му, била „като за детска площадка”.

Кметовете в момента не съдействат за овладяването на болестта, тъй като хората протестират срещу избиването на животните им. „Идат избори и управниците искат да се харесат на населението, за това не съдействат на службите”, обясни Найденов.


Иначе служителите в Агенцията по безопасност на храните денонощно работят. Спрени са им отпуските, за да могат да бъдат на разположение във всеки един момент.  

Найденов е категоричен, че чумата е дошла от румънските туристи. „Румъния се сърди, че говорим така, но това е истината”, заяви ексаграрният министър.

Мирослав Найденов коментира и уволненията в ДФ „Земеделие”. По думите му, повече служители трябва да бъдат отстранени, не е достатъчно само четирима да си тръгнат. „Трябва да има на всяка цена кадрови промени, даже и структурни. Васил Грудев познава системата и съм убеден, че ще се справи”, каза още Найденов.