Мирослава Тодорова пред Lupa.bg: Никой няма полза от изтощени съдии

Актуално интервю
15:35 - 02 Април 2019
3814
Мирослава Тодорова пред Lupa.bg: Никой няма полза от изтощени съдии

Съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова се съгласи да даде специално интервю за Lupa.bg минути след днешното решение на Висшия съдебен съвет, че като магистрат не трябва да бъде наказвана по обвинението за забавяне на дела. Мирослава Тодорова е магистър по право от Софийският университет. Има 15-годишен стаж като съдия. Тя нашумя в медиите с критиките срещу Цветан Цветанов, че той се бърка в работата на съдебната система. Малко след това започнаха и проблемите й.

- Съдия Тодорова, Висшият съдебен съвет сметна, че не сте бавили делата и не трябва да бъдете наказана. Доволна ли сте от това решение?

- Да, доволна съм, макар че не съм запозната с протокола. Точно затова не искам да се наема с по-сериозен коментар. Само знам, че са взели решение да не бъда наказвана. 

- Кажете няколко думи за забавянето на делата. Това не е само ваш проблем, какво трябва да се направи?

- Разбирам въпроса и виждам, че е добронамерен. Ние, съдиите, сме казали много ясно какво трябва да се направи, за да се реши този проблем. Неравномерното разпределение на делата пречи, нужно е да се поделят по равно във всички съдилища. Системата за измерване на натовареността трябва да доведе до определени последици. Сега има някакви методи, в началото на пътя сме, поне е поставено началото, защото години наред темата се избягваше и въобще не се говореше за проблема.

- Има ли достатъчно опитни съдии, които да поемат тежките дела?

- Сега делата се разпределят на случаен принцип, независимо какъв опит има съдията. В момента всеки колега получава еднакъв брой дела като останалите. Някои съдебни процеси обаче са по-тежки и се работи по-бавно по тях. Делата в София са много, трябва да има система, която да даде оценка и отговор каква е тяхната сложност. Когато това се случи, магистратите ще работят така, че да има смисъл и за правосъдието, и хората да се почувстват удовлетворени. Така и съдията ще може да се запознае с всичко, за да може да оцени правилно фактите и да приложи правилно закона. Това не е клише, а е основната ни задача. Особено в Софийския районен съд делата са много, което прави работата абсурдна, а съдиите стават крайно изтощени, от което никой няма полза.

- Как се отрази този негативен шум около името ви, попречи ли по някакъв начин на работата?

- Всякакви проверки ми правиха. Основното беше да се абстрахирам от тези скандали, защото работата ми беше много и аз трябваше да се опитам да продължа да си я върша както трябва. Това казах и пред ВСС, че съм решила да не се явявам лично там, защото работя сериозно и според буквата на закона. Опитах се дисциплинарното производство срещу мен да не стане повод за допълнително забавяне. 

- Справят ли се младите съдии с работата?

- Да, българската традиция е такава, че имаме Институт на младшите съдии и част от колегите могат да станат веднага съдии, след като завършат университет. Само трябва да положат изпит. Справят се колегите, има прекрасни млади хора, които са мотивирани да развиват правото. Но пак казвам, тези хора ще останат в системата и ще дадат всичко от себе си, ако има справедливи правила и нормално натоварване. Така те ще могат да израстват в кариерата. Съдиите не трябва да бъдат безучастни в решаването на тези проблеми.