Миряни бранят прогонен игумен на манастир "Благовещение"

"Старостилци" обвиняват архимандрит Касиян в канонични нарушения

Новини
17:23 - 25 Октомври 2020
3739
Миряни бранят прогонен игумен на манастир "Благовещение"

Тридесетина миряни и местни хора от кюстендилското с. Копиловци се събраха пред входа на манастира "Благовещение" край селото в подкрепа на прогонения от братята преди месеци игумен и основател на светата обител архимандрит Касиян.

Едва не се стигна до сблъсъци - беше осигурена и полицейска охрана, а храмът остана затворен и вътре не бе пуснат никой, предаде БНР.

Братята - известни и като "старостилци" - не признават смяната на Църковния календар от 1968 година. Те са над 10 и обвиняват игумена архимандрит Касиян в канонични нарушения - най-вече в постоянни връзки със светски лица, които имат апетити и искат да се намесват в делата на построения върху близо 10 декара площ и притежаващ над 100 декара имоти и овощни градини манастир "Благовещение". 

Архимандрит Касиян е първият при построяването му, още от 1979 година.

Прогонили го в другия манастир на братството - "Йоан Предтеча" край с. Жабляно, Земенско. Касиян влезе в словесна разправа с доскорошните си братя монаси, които са си избрали нов игумен - йеромонах Климент. 

"Аз съм законен каноничен, легитимен, игумен на манастира. Това го казват каноните и всички хора, които са участвали в това. С цената на живота си аз оставам такъв".