Мишел Уелбек: След вируса светът ще е по-лош

Култура
18:16 - 04 Май 2020
5801
Мишел Уелбек: След вируса светът ще е по-лош

Световноизвестният френски писател Мишел Уелбек не е убеден във възможната поява на нов свят след здравната криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, а смята, че светът ще е малко по-лош, предаде Франс прес.

"Изобщо не вярвам на изявленията "Нищо няма да е както преди". Обратно, всичко ще е сходно", заявява той в свое писмо, прочетено по радио "Франс ентер". "След изолацията няма да се събудим в нов свят.

Светът ще е същият, малко по-лош. Главното последствие от пандемията от новия коронавирус ще е свързано с ускоряване на сегашните мутации, включително с намаляване на контактите между хората. Ще е погрешно да се смята, че сме преоткрили трагичното, смъртта",казва писателят, цитиран от БТА.

След като епидемията от COVID-19 причини смъртта на почти 25 000 души във Франция, Уелбек твърди, че смъртта никога не е била толкова дискретна, колкото през последните няколко седмици.

"Жертвите са под формата на единици в статистическите данни за ежедневните смъртни случаи, а в нарастващите тревоги сред населението заради увеличаващия им се брой има нещо, което е абстрактно - казва най-четеният в чужбина съвременен френски писател. - През последните няколко седмици придоби значение също възрастта на болните.

Докога да бъдат реанимирани и лекувани? До 70-, 75-, 80-годишна възраст? Във всеки случай никога досега не се е споменавал толкова безсрамно фактът, че животът на всички няма еднаква стойност."