Мишустин зове руския народ да се обедини зад Путин

Русия
14:19 - 26 Юни 2023
1984
Мишустин зове руския народ да се обедини зад Путин

Русия е изправена пред "предизвикателство за своята стабилност" и трябва да остане обединена зад президента Владимир Путин. Това заяви руският премиер Михаил Мишустин след неуспешния съботен бунт на тежко въоръжени наемни бойци, съобщава "Ройтерс".

Съгласно постигнато късно в събота споразумение, което смекчи кризата и предотврати евентуални кръвопролития, Кремъл обяви, че наемниците от групировката "Вагнер" ще се върнат в базата, а техният лидер Евгений Пригожин ще се премести в Беларус. Всички наказателни обвинения срещу него и неговите бойци ще бъдат свалени.

В първия публичен коментар на високопоставен руски служител оттогава насам, по време среща на правителството руският премиер призова за национално единство пред усилията на Запада да подкопае Русия.

"Основното в тези условия е да гарантираме суверенитета и независимостта на нашата страна, сигурността и благосъстоянието на гражданите", подчерта Мишустин - технократ, назначен за министър-председател през 2020 г.

"Затова е особено важно обединението на цялото общество, трябва да действаме заедно, като екип, и да запазим единството на всички сили, обединени около президента", настоя той.

Мишустин, бивш ръководител на Федералната данъчна служба на Русия, разкритикува и Запада.

"Както отбеляза президентът, на практика цялата военна, икономическа, информационна машина на Запада е насочена срещу нас", отбеляза той.

В събота Путин заяви, че бунтът на наемниците от "Вагнер" е застрашил самото съществуване на Русия и се зарече да смаже групировката.

Оттогава обаче той не е коментирал публично драматичните събития нито споразумението, сключено с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.