Мисия на ООН отива в Запорожка АЕЦ

Общество
15:36 - 06 Юни 2022
1429
Мисия на ООН отива в Запорожка АЕЦ

Ядреният регулатор на ООН работи по изпращането на международна експертна мисия в намиращата се под руски контрол Запорожка АЕЦ в Украйна, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи ръководителят му Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

"Взех предвид искането на украинското правителство", каза Гроси на днешната редовна среща на 35- членния Управителен съвет на оглавяваната от него Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), която се провежда на всяко тримесечие. "В момента доуточняваме подробностите по организирането на подобна международна мисия; никакви съображения не бива да пречат на изпращането ?.", предаде БТА.

Гроси от месеци предупреждава, че обстановката в Запорожие, където украинският персонал на централата работи на подчинение на Русия, представлява риск за безопасността и дори е изразявал желание лично да оглави мисия там.

В днешното си изказване той заяви, че Украйна е изразила притеснения относно снабдяването с резервни части на електроцентралата, и добави, че данните за радиоактивните материали в централата все още не се подават към МААЕ, както трябва.

Гроси също така отново посочи, че обстановката в Запорожие представлява риск за безопасността, който той определи като "реален и очевиден".