Мистериозен грък иска „Лукойл Нефтохим“

Почти не съществува публична информация за бизнесмена Димитриос Доциос

Новини
13:00 - 30 Юли 2024
2259
Мистериозен грък иска „Лукойл Нефтохим“

Потайният гръцки бизнесмен Димитриос Доциос, който проявява интерес към закупуване на „Лукойл Нефтохим“, има офшорна компания на Вирджинските острови, информира БГНЕС.

Доциос фигурира в известното изтичане на документи "Панама пейпърс" от 2016 г. като собственик на PeterLee Financial Limited, базирана на Британските Вирджински острови. Тази фирма е свързана с Tserkezos Savvides Associates Limited, базирана в Кипър. В хода на разследването "Панама пейпърс" бяха разкрити 11,5 милиона криптирани документи, които изобличиха мрежа от над 214 000 сметки в данъчни убежища на влиятелни фигури от 200 различни държави. Тези документи разкриха поверителна информация за богатството на настоящи или бивши световни лидери, 128 държавни служители, политици, стотици известни личности и бизнесмени.

След напускането на Barton's Family Capital, Доциос управлява Aecus Inc, регистрирана в Делауеър. Barton's Family Capital преди време се опита да придобие британската рафинерия Stanlow. По-големият брат на Димитриос, Панос Доциос, заедно с неговия партньор Костас Папас, са акционери в Aecus.

Гръцкият бизнесмен цели да постигне сделката за "Лукойл Нефтохим" чрез обединение с американския гигант в консултантските услуги McKinsey.

Aecus е проявявала интерес и към придобиването на няколко южноамерикански рафинерии, включително Paraguana във Венецуела и Cartagena в Колумбия. Това показва амбициите на Доциос за разширяване на бизнеса си в световен мащаб.

След започването на войната на Русия срещу Украйна, Европейският съюз предприе сериозни мерки за намаляване на вноса от Русия, по-конкретно на петрол и природен газ. Тези ограничителни мерки засегнаха и бизнеса на руската компания "Лукойл". В едно от последните си изявления, компанията намекна, че е

готова да се раздели със своя бизнес в България

предвид създалите се обстоятелства. През цялата 2023 г. се появиха слухове за възможната продажба на компанията, като се спрягаха най-вече компании, свързани с Азербайджан и Гърция.