Мистериозни стрелби из цяла София

Издирват се двама пищовлии, целили се във витрините на магазини, Малък градски театър и Столична община

Топ
19:55 - 28 Юни 2022
6316
Мистериозни стрелби из цяла София

Рецидивист стреля по девет коли в София, които се дават под наем, за отмъщение. Посегателствата той направил от април до момента, защото не му давали повече да ги взима срещу заплащане.

Младият мъж е арестуван преди броени дни от криминалисти от столичното 5 РПУ, но след 24 часа бил пуснат. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура, която трябва да прецени какво обвинение да повдигне на мъжа и дали да иска постоянния му арест. Това обясниха от СДВР, цитирани от „Телеграф“.

37-годишният мъж редовно наемал електрическите коли, но се появило съмнение, че краде от тях различни части. На няколко от возилата изчезвали тампони и други джаджи, затова и достъпът на рецидивиста бил блокиран.

Това вероятно го вбесило и той започнал да си отмъщава. Само за по-малко от два месеца успял да простреля 9 от колите.

Нападенията ставали винаги през нощта и на места, на които няма камери, споделиха разследващи. Той проверявал в приложението на компанията къде има оставен автомобил, оглеждал за видеонаблюдение и ако нямало - действал. Криел лицето си, носел и шапка. Използвал въздушен пистолет, като се целел основно в задните и страничните стъкла.

След разследване оперативните от 5 РПУ влезли в дирите на извършителя и го задържали. Оказало се, че има досие в полицията, лежал е и в затвора. Казал, че го правел за отмъщение.

Разследването на ченгетата се забавило малко, защото успоредно с рецидивиста имало и няколко случая на стрелба по витрини на магазини, по Малък градски театър „Зад канала“, както и по Столична община.

Оказало се обаче, че извършителите са двама, защото набезите по сгради продължили и след ареста на първия отмъстител.

В момента вторият стрелец се издирва. За него също е характерно, че използва въздушно оръжие, но с по-различни по размер топчета. Този вид оръжие не се регистрира в КОС, а е на уведомителен режим в районните управления.

Той е успял да счупи два пъти витрините на театъра, както и няколко прозореца на общината, прозореца на книжарница в центъра, както и един магазин.