МИСТЕРИЯ: Български килър умря при секс игра в шотландски пандиз

Двама нашенци гръмнаха бизнесмен по поръчка на брат му през 2010 г.

Крими
11:09 - 24 Януари 2021
7050
МИСТЕРИЯ: Български килър умря при секс игра в шотландски пандиз

Все още е в ход разследването на мистериозната смърт на български бандит, замесен в убийството на английски бизнесмен преди повече от десетилетие, потвърдиха властите пред The Courier.

33-годишният Деян Николов, български гражданин, живеещ в Къркалди, беше затворен за минимум 18 години през 2012 г., след като уреди наемният убиец Тенчо Андонов да убие Тоби Сидик в къща в Гленротс през 2010 г. На 11 юни 2018 г. обаче надзирателите откриха Николов неподвижен в килията му с найлонова торбичка на главата.

Източници от затвора предполагат, че Николов или е използвал чантата, за да засили ефекта от взимането на наркотици, или е бил жертва на неуспешна секс игра, но разследванията продължават повече от две години и половина след смъртта му.

Изданието уточнява, че смъртта на Николов се разследва усилено, след като мъж от Пъртшир с предишни връзки с българина бе намерен мъртъв в изгоряла открадната кола в Блантеър миналия февруари. 36-годишният Рафал Лико, който е работил като озеленител, преди това е бил затворен за четири месеца през 2012 г. за контрабанда на високотехнологичен шпионски телефон в затвора, за да го използва Николов, докато бе съден за убийство.

Николов имал малък смартфон - който приличал на обикновен цифров часовник - той му бил донесен, докато бил задържан в затвора в Пърт с максимална сигурност, а детективите проучват възможните връзки между поръчковото убийство през 2010 г., смъртта на Николов и убийството на г-н Лико. Запитан за статуса на случая с Николов, говорител на Министерството на вътрешните работи потвърди: „Разследването на смъртта на г-н Николов продължава. „След време ще има задължително разследване за произшествие с фатален край (FAI).“

Николов беше затворен за ролята, която изигра във фаталната стрелба срещу бизнесмена Мохамед Надеем Сидик, на 38 години, по-известен като „Тоби“, в апартамент в района на Таншал в Гленротес през октомври 2010 г. Той и още двама мъже бяха признати за виновни в убийство. Братът на жертвата, Мохамед Азам Сидике, на 41 години, беше затворен за минимум 25 години, след като наел Андонов да екзекутира брат му заради тяхното бизнес съперничество. Андонов, мъжът, който натиснал спусъка, беше осъден също така за опит за убийство на бившия служител от охраната Дейвид Далглиш, 44-годишен, който живеел в апартамента и бил оставен, тъй като го помислил за мъртъв.

В крайна сметка триото беше заловено, след като Николов пропуснал полета си за бягство, забравяйки паспорта си и бе признат за виновен след четиримесечен процес - един от най-дългите в шотландската криминална история. По случая обаче остават множество въпроси, а оръжието за убийство, използвано при стрелбата срещу Сидик, така и не е открито.