МИСТЕРИЯ: Братът на посланика ни в САЩ остави 500 души без работа в Поморие

Ирландско-холандското селище, в което имот има и евродепутатка от Ейре, хлопна врати, строи се ново?

Общество
15:30 - 18 Ноември 2022
16190
МИСТЕРИЯ: Братът на посланика ни в САЩ остави 500 души без работа в Поморие

Соченият за най-големия извор на приходи под формата на данъци и такси за Поморие "Сънсет ризорт" хлопна врати. Че 500 души остават без работа, както и че над 3000 легла за идния летен сезон ще останат незаети, се оплака вчера кметът Иван Алексиев, който заяви, че по този начин се поставя под риск голяма част от туристическия бизнес в града и развитието на кв. "Св. Георги", по -известен сред местните като Квартала. Любопитната подробност обаче е, че едноличен собственик на капитала на т.нар. ирландско-холандско селище край авкапарка, е не кой да е, а братът на посланика ни в САЩ и бивш служебен военен министър Георги Панайотов, а и помориец - Тодор Панайотов. 

До момента той не е коментирал неблагоприятния развой на събитията, но справка на Lupa.bg разкрива, че от миналата година е започнал поетапно прехвърляне на фирмите, управлявани от него, касаещи "Сънсет ризорт" на лица, пръснати из цялата страна.

Алексиев твърди, че виновник за така създалата се ситуация е служебното министерство на туризма, което не е успяло да обособи закон така, че частите на хотелите в продажба, какъвто е случаят и с поморийския комплекс, да бъдат обособени. "В момента виждаме скандали – не могат да се разберат за тока, не могат да се разберат за водата, за общите части", казва Алексиев. 

Споровете в "Сънсет" под управлението на Тодор Панайотов са дългогодишни. Част от комплекса се състои от апартаменти - частна собственост, а останалите се отдават под наем чрез фирма. Онези, които се държат от българи, холандци, британци, ирландци, отдавна отказват да плащат огромните такси за целогодишна поддръжка.

В същото време се говори, че край сега съществуващия "Сънсет" ще изникне нов, още по-голям 21-етажен комплекс. Не е ясно дали той вече има разрешително за строеж, издадено от местната управа. Факт е обаче, че на страницата на хотелската част от него пише изрично, че затварянето е за неопределен период от време и че предстои откриването на 4-звездно здание след 2 години, а след още 4 - 21-етажния мастодонт с името "Гранд Хотел Сънсет" (такъв вече съществуат в Пукет, Тайланд - б.р.). 

Скандалът с Клеър Дейли 

Евродепутатката от Ейре Клеър Дейли, която вкара Поморие в една от най-острите резолюции на ЕП, гласувани срещу България, е една от инвеститорките в "Сънсет ризорт". През 2020 г. избухна скандал с нейното посещение в комплекса, след като стана ясно, че тя има лични интереси в него и също, както други собственици, отказва да плаща за поддръжка на общите части и охраната.

И до днес се говори, че не тя лично, а неин роднина, разполага с апартамент в затворилия хотел. Затова и си позволи да вкара Анхиало в текстовете срещу България, но не като защитник на интересите на сънародниците си със собственост в комплекса в града, а като лобист за личните свои, което бе посрещнато от местните с мощни викове "Оставка" и "Вън" преди 2 години. 

Защо все пак затвори комплексът? 

На 4 октомври тази година "Сънсет ризорт" осъмна с дръпнати шалтери заради неплатена фактура към електроразпоределителното дружество за над 800 бона. Отделно собствениците на апартаментите са задължени да платят близо 2 милиона лева за поддръжка на общите части, което отказват да сторят в продължение на години.

Както те, така и Клеър Дейли, се позовават на член от Закона за етажната собственост, според който ако не ползват имотите си повече от 30 дни, не дължат таксите, независимо, че комплексът работеше досега целогодишно и че сметките за ток на стълбищата се трупаха.