Мистерията на подземния клин е неразкрита

Неизвестно е кога, къде и кой го е направил, както и къде е сега

Мистика
09:05 - 05 Октомври 2022
5532
Мистерията на подземния клин е неразкрита

През 1974 г. на брега на река Муреш в град Аюд, Румъния, екип от работници се натъква на обект, който изглежда като аномалия във времето и мястото - по-точно, един от онези, определяни като неудобни артефакти.

Работниците изкопават дупка с дълбочина около 10 метра (в някои източници има информация за 32 метра дълбочина) и откриват две големи кости, които принадлежат на мастодонти. Копачите достигат до древен земен слой, тъй като последните мастодонти в Румъния са изчезнали преди около 10 хиляди години.

Освен костите работниците откриват в същия слой и трети предмет – малко парче метал. Парчето е с клиновидна форма и има дупки като за закрепване. Изглежда като част от някакъв сложен съвременен механизъм. Размерите му са 20,2 см х 12,5 см х 7 см.

Анализът показва, че артефактът е сложна сплав от 12 различни елемента, основният от които е алуминият – 89 % от общия състав. Останалите 11 % са мед, силиций, цинк, олово, калай, цирконий, кадмий, никел, кобалт, бисмут, сребро.

Любопитно е, че за първи път алуминият е изолиран едва през 1825 г. от датския физик Ханс Ерстед. А масовото производство на алуминий започва през 1885 г.

Има много версии за това какъв може да бъде този странен артефакт, отбелязва Бургас нюз. Алтернативни учени смятат, че това е част от извънземен кораб, която е останала на земята през праисторическата ера, когато извънземните са идвали на нашата планета.

По-скептично настроените заявяват, че този клин е „част от кофа на багер“, която е попаднала в земята максимум няколко десетилетия преди да бъде намерена. И е силно окислена поради това, че е на голяма дълбочина.

Въпреки това теорията, че е „обикновена част на багер”, не е особено популярна, тъй като има много мистерии, свързани с този обект. А и ако е част от кофа на багер, работниците в Аюд без съмнение бързо биха го идентифицирали.

Освен това, сега никой не знае къде се намира клина. До 1995 г. той се съхранява в музей в Румъния и изведнъж изчезва.