Мистерията с левитирането на Джанет Ходжсън от Лондон

Все още се спори дали полтъргайст или нещо друго кара момичето да „лети“

Мистика
12:38 - 26 Октомври 2023
5232
Мистерията с левитирането на Джанет Ходжсън от Лондон

Малко паранормални случаи могат да се сравнят с мистериозната история с полтъргайст в Енфийлд, Лондон от 1977 до 1979 г. в дома на майката на четири деца Пеги Ходжсън. 11-годишното момиче Джанет Ходжсън левитира от леглото си с помощта на невидима сила, съобщава Mail Online.

Паранормалната активност в къщата на Ходжсън започва като нещо невероятно и ужасно. В продължение на 18 месеца семейството става свидетел на странни събития, включително клатене на мебели, хвърляне на предмети и силно почукване. Най-страшното обаче е левитирането на Джанет Ходжсън. Няколко души, включително полицаи, стават свидетели на тези събития.

Известният изследовател на паранормални явления Морис Грос от Обществото за психични изследвания наблюдава и документира дейността на полтъргайст в къщата. Фотографът Греъм Морис прави фотографски свидетелства за това явление.

Сега, много години след събитията, Морис Грос отрича предишните си твърдения, че Джанет Ходжсън „просто е скачала" от леглото си. Той твърди, че в тези мистериозни събития има нещо повече от детска игра.

„Няма начин да е правила това за забавление“, категоричен е Морис. „Трябва да си луд, за да искаш наистина да направиш нещо подобно. Тя щеше да се удари в тавана или в стените и това за малко не се случи".

Морис е известен със своя скептицизъм по отношение на призраците и паранормалното, но не спира да твърди, че има някаква паранормална сила зад тези събития. Той вярва, че Джанет Ходжсън притежава тази странна сила.

„Мисля, че това момиче има известна сила“, казва Морис. „Тази енергия, тази сила, каквато и да е, е навсякъде, за да общува с хората. И това се проявява по различни начини под формата на кинетична енергия, с която се движат обектите“.

Въпреки че са минали толкова години, дебатът относно естеството на събитията в Енфийлд продължава. Мнозина все още са скептични, но фактът е, че много свидетели и изследователи все още не могат да обяснят какво се е случило в тази къща преди повече от 40 години.