Мистика: Африка незнайно как избягва Covid катастрофата

Нещо за четене
12:41 - 23 Ноември 2021
5330
Мистика: Африка незнайно как избягва Covid катастрофата

Нещо "мистериозно" се случва в Африка, което озадачава учените, признава Вафаа Ел Садр, ръководител на катедрата по глобално здраве в Колумбийския университет. „Африка няма ваксините и ресурсите за борба с COVID-19, каквито имат Европа и САЩ, но някак си се справят по-добре“, категорична е Ел Садр.

Изследователи в Уганда разкриват, че пациентите с COVID-19 с висок процент на малария е по-малко вероятно да страдат от тежко заболяване или да умрат. „Мислехме, че ще видим по-висок процент на отрицателни резултати при хора с анамнеза за инфекции с малария, защото точно това се наблюдава при пациенти, които са били едновременно заразени с малария и ебола“, каза Джейн Ачан, старши научен съветник по проблемите на маларията и съавтор на изследването в Уганда. "Всъщност бяхме доста изненадани да видим обратното - маларията може да бъде защитна", добавя Ачан.

Деви Шридхар, ръководител на отдела за глобално обществено здраве на Университета в Единбург, твърди, че африканските лидери заслужават похвала за това, че действат бързо, като затварят границите си дори преди пристигането на COVID-19.

„Не винаги е важно колко пари имате или колко оборудвани са болниците ви. Мисля, че има различен културен подход в Африка, където тези страни са подходили към COVID-19 с чувство на смирение, защото са страдали от неща като ебола, полиомиелит и малария“, казва Шридхар.

През последните месеци коронавирусът удря Южна Африка и според съобщенията там са починали повече от 89 000 души, което е най-големият брой смъртни случаи на континента досега.

Данните на СЗО показват, че смъртността в Африка е само 3 процента от общата глобална смъртност. За сравнение, смъртността в Америка и Европа е 46% и 29%.

В Нигерия, най-гъсто населената страна в Африка, правителството е регистрирало близо 3000 смъртни случая сред 200 милиона души. В Съединените щати този брой смъртни случаи се регистрира на всеки два до три дни.

Нигерийският вирусолог Ойвал Томори, член на няколко консултативни групи на СЗО, предполага че Африка може дори да не се нуждае от толкова много ваксини, колкото Запада. Идеята, макар и противоречива, казва той, се обсъжда сериозно сред африканските учени и напомня на предложението на британските служители, направено през март 2020 г., да се позволи на COVID-19 свободно да заразява населението, за да се създаде имунитет.

Това обаче не означава, че в Африка не са необходими ваксини. Епидемиолозите смятат, че сега са необходими ваксинации, за да се подготви следващата вълна. Ако погледнем какво се случва в Европа, вероятността да се появят повече случаи в Африка е много голяма, казват експерти.