Митко Щерев бесен: Давам на съд Стефан Илчев!

Ексклузивно
01:33 - 30 Май 2019
101244
Митко Щерев бесен: Давам на съд Стефан Илчев!

Композиторът Митко Щерев възнамерява да изпрати нотариална покана до Стефан Илчев, с която официално да му забрани да изпълнява песните му. Мелодикът е възмутен, че победителят в шоуто "Като две капки вода" пее на участия в страната, включително и в тв предавания, парчета, създадени от него, за които не е получил разрешение.

Щерев получил информация, че на участията си Илчев, имитирайки Лили Иванова, изпълнява неговите песни, без да прави съответните отчисления, както е по закон. Затова тези дни официално ще сезира Министерството на културата за нарушението и ще изпрати нотариална покана на победителя в "Капките" занапред да не го прави.

Митко Щерев е решен да си търси правата по съдебен ред

"В тази страна има закони, които трябва да се спазват. Изумен съм от нахалството на това момче и на предаването "Като две капки вода" да излъчват песни, които не са с уредени авторски права. Ние, композиторите, живеем именно от правата от създадените от нас произведения, останали във времето. Нарушаването на авторското право, при това системно с цел облага, е сериозно престъпление, което се наказва дори със затвор. Ще подам жалба и в прокуратурата, ако не се разберем по нормален начин", гневен е композиторът, създал едни от най-знаменитите български песни.

Преди години Стефан Илчев поискал разрешение да изпълни някои от хитовете на Митко Щерев, създадени за Лили Иванова, и го получил, но за конкретна изява. Композиторът му предложил да уредят и бъдещото използване на музиката с договор, но младия имитатор се дърпал. Причината е ясна - за да не се плащат отчисленията на автора.

"Винаги съм казвал, че той е талантлив човек и има качества. Добре би било да е почтен с авторите и създателите на музика, защото това е темела на една успешна кариера. Не му отива да краде", добавя Щерев.

След като триумфира в "Като две капки вода", кариерата на Стефан Илчев живна. Талантливият певец е затрупан с покани за участия, като хонорара му се увеличи драстично и вече иска 2500 лева за ангажимент. Той почти няма собствен репертоар, а се представя със златните български хитове, без обаче да има нужното разрешение от авторите.

Само преди месец срещу "Като две капки вода" възропта и Георги Христов. Певецът се закани да съди предаването за това, че са използвали без разрешение песента "Нямам нужда от много приятели", която е създадена лично от него.

Стефан Илчев триумфира в "Капките" като Лили Иванова. Певецът изпълнява песните, създадени от Митко Щерев, без да заплаща за това дължимото авторско право на създателя на музиката