Митничари спипаха пътник с близо милион лева на браздата с Турция

Собственик на парите е румънец

Топ
15:23 - 17 Август 2022
3136
Митничари спипаха пътник с близо милион лева на браздата с Турция

Митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха недекларирана валута на стойност 951 137 лева при проверка на автобус, излизащ от страната, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. По случая като обвиняем е привлечен румънският гражданин Ф. К. (34 г.), информираха от прокуратурата.

Вчера на пункта пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. В него пътували още един шофьор и 13 пътници. По метода "анализ на риска" автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение са открити две чанти, собственост на пасажера Ф. К. В чантите служителите установили девет пакета с британски, шотландски и ирландски лири с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 382 880 британски лири, 23 580 шотландски лири и 3100 ирландски лири с левова равностойност 951 137 лева.

По случая е образувано бързо производство. Обвиняемият Ф.К. е задържан за срок от 72 часа, уточниха от държавното обвинение.

От началото на годината досега на "Капитан Андреево" е открита недекларирана валута с левова равностойност над 15 600 000 лева, сочи статистиката на митницата.