Митничарка опита да преведе бежанка от Ливан през "Капитан Андреево"

Полицайката не е била на смяна, когато е пуснала през границата чужденката

Топ
15:45 - 30 Август 2023
2469
Митничарка опита да преведе бежанка от Ливан през "Капитан Андреево"

Митническа служителка бе арестувана снощи на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да преведе нелегално мигрантка от Ливан. Задържаната e митническа инспекторка от София, командирована наскоро на граничния пункт с Турция.

Прокуратурата привлече митничарката с инициали М.А. /54 г./като обвиняема по бързо производство  за незаконното превеждане през граничния контролно-пропускателен от Турция в България на ливанската гражданка. 

На 29 август около 00:30 ч. на пункта пристигнал лек автомобил, управляван от М.А. При проверката му служител на "Гранична полиция" установил, че между предните и задните седалки, под голяма чанта, имало укрита жена с паспорт, но без разрешение за влизане в страната. Чужденката била гражданка на Ливан. Установено е, че обвиняемата М.А. е служител на Агенция "Митници", като при превеждането на чуждата гражданка през границата, тя не е била на работа.

Спрямо М.А е взета мярка за неотклонение "гаранция" и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на България", съобщиха от прокуратурата.

За престъплението, в което е обвинена М.А, е предвидено наказание "лишаване от свобода" от три до 10 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца.

След оповестяване на случая от Агенция "Митници" излязоха с позиция. 

Във връзка със задържано лице - служител на АМ, което е пътувало в лично качество през ГКПП Капитан Андреево, Ви информираме, че са предприети действия за ангажиране на дисциплинарна отговорност. Подобно тежко деяние предполага и налагане на най-тежки дисциплинарни мерки.

Деянието е останало незавършено и лицето е задържано в резултат на стриктно спазените процедури за контрол на ГКПП.

Престъпването на закона в служебно, но и в лично качество е несъвместимо с митническата професия и ръководството на Агенция "Митници" ще продължи своята политика на тотална непримиримост спрямо всякакви прояви на укоримо поведение, се казва още в позицията. 

Последният разкрит случай на трафик на мигранти през ГКПП "Капитан Андреево" бе на първи юли т. г. Тогава мъж и жена бяха обвинени за трафик на двама непълнолетни сирийци, а съдът в Свиленград наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо българския гражданин Д.Р. (36 г.) и "парична гаранция" спрямо също гражданката на България Т.Й. (29 г.).