Митов: Западът се държи като в Мюнхен през 1938-а

Русия плаши с ядрения си арсенал, ще шантажира света с него, убеден е заместникът на Бойко Борисов

Политика
11:51 - 24 Февруари 2022
2846
Митов: Западът се държи като в Мюнхен през 1938-а

Западът се държи като в Мюнхен през 1938 година. Но диктаторите винаги се държат по един и същи начин. Путин действа така, както е действал Хитлер. България, освен да приеме българи от Украйна, трябва да създаде кризисни щабове, да проследи линиите на доставки в Украйна и да помисли за техни алтернативни варианти. Такъв е коментарът на бившия външен министър и зам.-лидер на ГЕРБ Даниел Митов, изразен пред Нова телевизия. 

"НАТО и Европейският съюз са длъжни да наложат тежки санкции срещу Руската федерация. Русия трябва да бъде изключена от системата SWIFT.

Сутринта Стефан Янев се опитва да прави разлика между военна операция и война. Това може да се роди само в главата на човек, който твърди, че Крим е руски. В момента управляващите или безотговорно не си дават сметка за опасността, или имат зависимости", критикува Митов първоначалната позиция на военния министър Стефан Янев. 

Народното събрание трябва да излезе с общ документ. Има времена, в които са необходими решителни действия. В периода 2014-2017 г., когато бях външен министър, сме спирали руски самолети да преминават над България и сме подкрепяли санкции, напомни Митов. 

Според него целта на Русия е разделянето на света на сфери на влияние и разрушаването на сегашната архитектура на сигурност. Русия на Путин не може да бъде силна в свят, в който има международно право. Русия не може да вирее в свят, в който се говори за права на човека и свобода по принцип. На нея ѝ трябва свят на баланс на силите с правото на силния, убеден е ексвъншният министър. 

В момента Руската федерация има намерение отново да шантажира света, че е ядрена сила. Но ръководството на Русия много добре знае, че с тази си акция срещу Украйна намалиха драматично гаранциите за собствената си безопасност, категоричен бе той.