Митрофанова изправи Бойко срещу Вежди

ГЕРБ ще пропусне откриването на 48-ия парламент, ако руският посланик се появи

Политика
17:07 - 12 Октомври 2022
5802
Митрофанова изправи Бойко срещу Вежди

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група няма да участва в първото заседание на новото 48-о Народно събрание, ако руският посланик Елеонора Митрофанова се появи на откриването.

Заплахата той отправи на специален брифинг в партийната централа, в който се включи и шефът на групата Десислава Атанасова.

Изявлението му дойде като реакция на интервю на Вежди Рашидов - депутат от ГЕРБ-СДС. По-рано днес той заяви, че ако на руския посланик бъде отказан достъп до парламента, това ще е равнозначно на обявяване на война. Рашидов е най-възрастният депутат в новия парламент, което означава, че той ще открие първото му заседание и временно ще го ръководи до избирането на постоянен председател.

"При тези варварски удари с ракети по граждански обекти в Украйна, смятам, че дори артистичната натура на Вежди Рашидов, който винаги е демонстрирал желанието си за мир и разбирателство, но сега при тази агресия, тези норми, които и ние сме спазвали в миналото, са несъвместими", заяви той, очевидно с желанието да оправдае прибързаните думи на депутата.

Борисов каза, че след като е изпратена покана на Митрофанова да участва в заседанието, парламентарната група на ГЕРБ-СДС трябва да й покаже, че е нежелана. И предупреди поддръжниците на партията си, че когато става въпрос за войната и агресията на Русия, "няма да правя компромис с никой".

"Няма да влезем в събранието, ако г-жа Митрофанова дойде. И аз се надявам тя да направи този жест - да не проваля първото заседание на парламента", добави той.