Митрофанова ни обясни как ще плащаме за руски газ (СХЕМА)

Политика
13:02 - 04 Април 2022
5495
Митрофанова ни обясни как ще плащаме за руски газ (СХЕМА)

Руското посолство в София днес информира на страницата си във фейсбук, че вече има нов ред на плащания за доставките на руски газ. Новината всъщност е от 31 март, когато президентът Владимир Путин подписа указ за специален ред за изпълнение на задълженията на чуждестранните купувачи пред руските доставчици на природен газ. Новите правила за продажба на газ за "неприятелските страни" срещу руска валута влизат в сила от 1 април, заяви Путин.

Днес дипломатическата мисия, оглавявана от Елеонора Митрофанова, припомни този факт и го илюстрира с подробна схема как точно ще стават плащанията за газ и съответно доставките от Русия към ЕС.

"На 1 април 2022 г. Руската Федерация писмено информира българската страна за въвеждане на нов ред на плащания за доставките на руски газ за редица страни, включително Република България, в съответствие с който те ще се извършват в рубли чрез специална сметка в „Газпромбанк“ със запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори. Русия продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие с всички свои задължения според действащите договори", увериха от посолството на Русия в България.

Преди четири дни Путин заяви, че ако страните не изпълнят новите условия за разплащания, действащите договори ще бъдат прекратени. "Ние предлагаме на контрагентите разбираема и прозрачна схема – за да купуват руски газ, те трябва да отрият сметки в рубли в руски банки", заяви руският президент. По думите му преводите за газа в рубли са стъпка към обезпечаването на финансовия суверенитет на Русия.

Според текста на указа страните купувачи на газ, които влизат с списъка с "неприятелските" държави, ще бъдат длъжни да откриват специални валутни и рублеви сметки в "Газпромбанк", и да внасят плащанията за доставките в чуждестранна валута. След това "Газпромбанк", по поръчение на купувача на газ, ще заменя валутата за рубли в търгове, организирани на Московската борса и с приходите от тях ще захранва сметката в рубли и от нея вече ще се плаща на "Газпром".

Европейският съюз е единен в позицията си, че ще продължи да плаща газа в евро. Днес руското посолство у нас се въздържа да отправя заплахи, както в предишните дни.