Митрофанова свика родителска среща, училището към посолството няма да затваря

МВНР всъщност е съдействало на руското посолство да запази 25 от учителите в посолското даскало

Общество
09:50 - 04 Август 2022
2955
Митрофанова свика родителска среща, училището към посолството няма да затваря

Училището към руското посолство ще работи и през започващата през септември учебна година въпреки изгонените от България руски дипломати. Посланичката Елеонора Митрофановауспокоила родителите, сред които има и много българи, че учебна година ще има.

В началото на юли правителството на Кирил Петков изгони 70 дипломати и служители на руското посолство. Страната напуснаха общо над 185 руснаци, сред тях и много преподаватели в руското училище. Реално в посолското школо почти не са останали преподаватели и то бе затворено, без да има информация дали ще отвори наесен.

След изгонването на руските дипломати и затварянето на училището Митрофанова дори заплаши с пълно закриване на посолството в София. В последните две седмици обаче руската посланичка стана доста по-мека в изказванията си в очакване на служебния кабинет, който тази седмица започна мандата си. Русия не може просто така да загърби отношенията си с България, заяви Митрофанова в интервю за агенция ТАСС в края на юли.

Министерството на външните работи на България всъщност е съдействало на руското посолство да запази 25 от учителите в посолското училище. Това става ясно от стенограма на заседанието на Министерския съвет на 28 юли, в която се обсъжда закриването на българското консулство в Екатеринбург.