Митрополит Антоний избран за временен Доростолски владика

Дядо Амвросий ще бъде погребан в петък

Актуални новини
17:50 - 19 Август 2020
2741
Митрополит Антоний избран за временен Доростолски владика

Светият Синод в пълен състав се събра днес следобед спешно заради смъртта на Доростолския митрополит Амвросий, който вчера почина от коронавирус. За Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той е най-младият владика в Синода.

Синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август, съответно от 09:00 часа - Заупокойна св. Литургия и 10:30 часа - опело.

"Светият Синод на БПЦ-БП отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Доростолски митрополит Амвросий! Бог да го прости!", се казва в съобщението от Синода.