Митрополит Антоний освещава паракликс на Мальовица

Цървата е кръстена в чест на Свети Иван Рилски - небесен закрилник на българите

Култура
14:55 - 28 Декември 2020
1577
Митрополит Антоний освещава паракликс на Мальовица

Западно и Средноевропейският митрополит Антоний ще освети параклиса „Свети Иван Рилски“ в ски курорта Мальовица. Събитието ще се състои на 29 декември от 12 часа. Организаторите канят всички вярващи, туристи или почиващи в курорта да присъстват на това добро и богоугодно събитие. За гостите на тържественото освещаване в духа на празниците е предвидена специална празнична програма.

Инициативата за параклис в чест на Свети Иван Рилски е на хора от местната общност и стопаните на курорта. Малкият храм е издигнат на емблематичната Меча поляна с доброволния труд на десетки вярващи от района и с помощта на хора от курорта.

Свети Иван Рилски Чудотворец е считан за най-великия светец и освен небесен закрилник на българите е патрон и основател на сърцето на българската вяра и православие – Рилския манастир, мястото, запазило българския дух по време на най-тежките премеждия в нашата история.

Изборът да се издигне параклис на светеца край Мальовица не е случаен, тъй като житията и легендите разказват, че Иван Рилски е извършил безброй чудеса именно сред красотата на Рила планина. За това някои изследователи наричат Рила- свещената българска планина.

Ски курортът Мальовица, разположен в подножието на едноименния връх, продължава да се развива и да изненадва приятно своите посетители. Новите наематели на ски съоръженията доказват на практика, че имат амбицията да възродят старата туристическа слава на Мальовица и отново да я превърнат в предпочитано място не само за скиорите, но и за любителите на разходки сред уникалната природа на Рила, както и в отличен вариант за пълноценна почивка.