Митрополит Антоний освети българската църква в Хамбург

Храмът бе отстъпен на православната общност от протестантите

Актуални новини
17:44 - 11 Май 2019
8198
Митрополит Антоний освети българската църква в Хамбург

Сънародниците ни в Хамбург и Северна Германия вече се радват на собствен православен храм. На днешния празник, в който църквата почита светите братя Кирил и Методий, митрополитът на Средна и Западна Европа Антоний освети църквата, която носи тяхното име.

На тържествената литургия се събраха стотици българи от Хамбург и близките градове. Пристигнаха и над 150 деца от българското училище в града.

Храмът е отстъпен на българската православна общност от протестантската църква. Дълги години митрополит Антоний и свещениците Юлиан Ангелов и Антони Найденов упорито работиха българите в Хамбург да имат храм. Това е втората църква на Българската православна църква след берлинската, в която вярващите ще могат да се помолят и да запалят свещ.

Преди новият храм да отвори врати, хамбургският отец Кръстин Апостолов служи в различни храмове и сънародниците ни можеха да влязат в светата обител само в определени часове.

За църква на българската общност, която в Хамбург и съседните градове е от над 30 хиляди души, се застъпи и почетният консул на България в града професор Герд-Винанд Имайер.

Правителството ни отпусна 30 000 евро за реконструиране на протестантската черква в православна, а българите в града даряват останалата част от сумата.

Борбата за своя църква българите в региона подемат още през 2003 година. Тогава две жени - Мария Щурм и Слава Янкова, започват подписка за храма в Хамбург. С помощта на консул Имайер 4 години по-късно е създадена единствената българска православна община в Северна Германия. Първите свещенослужения се отслужват от берлинските отци Илиан Ангелов и Любомир Леонтинов, които пътуват между Берлин и Хамбург.

През 2010 г. общината получава и свой свещеник – Кръстин Апостолов. На неговите служби се стичат поне по 100 души и не само българи идват - черкуват се и много руснаци, украинци, гърци. От 10 години българската православна общност събира пари за закупуване на свой храм и това успя да стане факт през ноември 2018 г.