Митрополит Антоний отличен с награда "Шофар" за религиозна толерантност

Организацията на евреите „Шалом“ присъди отличия на именити българи

Общество
18:36 - 20 Май 2019
5248
Митрополит Антоний отличен с награда "Шофар" за религиозна толерантност

Западноевропейският митрополит Антоний беше награден от Организацията на евреите в България „Шалом“ с годишната награда "Шофар" заради обществената му позиция в полза на междурелигиозния диалог у нас. Отличията бяха връчени в неделя вечерта на церемония в Централната Софийска синагога. Владиката получи "Шофар" от ръцете на председателя на Централния израилтянски духовен съвет София Коен.

Дипломатът посланик Пламен Бончев - генерален директор на Генерална дирекция „Глобални въпроси“ във Външно министерство и ръководител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста бе награден от председателя на "Шалом" доц. д-р Александър Оскар с "Шофар" за ролята му в противодействие на антисемитизма и езика на омразата в българското общество.

Д-р Александър Оскар награждава с "Шофар" посланик Пламен Бончев


За активна дейност по съхранение на паметта за Холокоста в България наградата получи кметът на Брезник Васил Узунов. Отличието му бе връчено от председателя на Организацията "Приятели на Израел в България - Негев" Николай Гълъбов.

"Шофар" за активно присъствие в живота на българската еврейска общност взеха Соня Давидова и Аврам Папаро. Наградите им връчи изпълнителният директор на ОЕБ „Шалом“ Юлия Дандолова.

Водещи на събитието бяха актрисата Александра Сърчаджиева и директорът на Народния театър Мариус Донкин.





Снимки: Симеон Илиев