Митрополит Антоний празнува рожден и имен ден

Като всеки духовник владиката ще почете първо духовния си покровител Св. Антоний Велики

Общество
08:27 - 17 Януари 2021
2145
Митрополит Антоний празнува рожден и имен ден

Най-младият владика в Българската православна църква - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний има двоен празник днес. Като всеки духовник Негово Високопреосвещенство ще почете първо духовния си покровител Св. Антоний Велики, а след това и рождения си ден.

Дядо Антоний служи неуморно в епархията си и у нас, постоянно говори с хората на достъпен за тях език и така укрепва вярата им в Бог. Затова и всички негови инициативи се увенчават с успех.

Западно- и Средноевропейският митрополит, чието светско име е Живко Михалев, е роден през 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина, дн. Комотини. Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”.След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично” в кв. “Малашевци”. През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир “Св. св. Кирил и Методий” край Вършец. На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария.

На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах. След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”. На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит – тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Пловдивския митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия. На 23 мар 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в Смолян на 19 април 2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран за митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на Българската православна църква.

Lupa.bg желае на Негово Високопреосвещенство здраве, душевен мир и дълголетие за изпълнение на архипастирския му дълг към православните християни у нас и в чужбина. На многая и благая лета, Владико!