Митрополит Антоний пред Lupa.bg: Благодатният огън ще дойде в България!

Западноевропейският владика лети до Израел на Велика събота, за да донесе небесния пламък от Йерусалим

Ексклузивно
14:00 - 04 Април 2020
15014
Митрополит Антоний пред Lupa.bg: Благодатният огън ще дойде в България!

Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България и тази година, въпреки пандемията от коронавирус. Това увери пред Lupa.bg Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Именно той ще донесе у нас Благодатния огън от Светите земи. 

Очаква се най-младият владика да лети до Израел на Велика събота - 18 април с правителствен самолет. Той ще бъде придружаван само от директора на „Дирекция Вероизповедания“ към Министерския съвет Емил Велинов. Поради мерките за сигурност в Израел, нито един представител на православните църкви, които по традиция отиват на Божи гроб, за да вземат Благодатния огън, няма да напуска самолетите, а огънят ще им бъде занесен в специални фенери на летище "Бен Гурион" до Тел Авив по определен от израелските власти ред, научи Lupa.bg.


Светият Синод за втори път упълномощава най-младия владика да донесе Благодатния огън у нас. За пръв дядо Антоний бе благословен да направи това през 2018 г.

Сега Израел въведе строга 14-дневна карантина за всички, които отиват в еврейската държава. За да се избегне карантинният период митрополит Антоний и Емил Велинов ще останат в самолета и нашият посланик в Израел Румяна Бъчварова заедно с представители на израелската държава ще донесат в самолета Благодатния огън. 

Въпреки пандемията израелските власти обещават да дадат възможност на православните страни да спазят тази пасхална традиция, но без да се допуска участие на външни лица в богослужението на Божи гроб. Тържествената служба на Велика събота по измолването на Благодатния огън ще бъде водена, както и в други години, от Йерусалимския патриарх Теофил III, но в присъствието само на десетина души в храма. А делегациите, които искат да получат Възкресния огън, ще чакат на летището. В предишни години храмът на Божи гроб се изпълваше с хиляди свещеници и миряни още от ранни зори на Велика Събота и сред това стълпотворение от християни Йерусалимският патриарх измолваше Благодатния огън.

Благодатният огън се запалва свръхестествено всяка година часове преди Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен върху Божия гроб в Йерусалим. Чудодейният огън е символ на Божията светлина. 

Тази година храмът на Божи гроб ще остане празен на Великден

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът на Йерусалим запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"! 


Ако всичко върви по план се очаква митрополит Антоний да донесе Благодатния огън надвечер на Велика събота и след това небесният пламък от Божи гроб ще достигне до патриарх Неофит, който ще отслужи Светата литургия на Възкресение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", както и до всички епархии у нас.

Духовните и светските власти се договориха храмовете у нас да не бъдат затваряни, а Великденските литургии да бъдат изнесени пред църквите, а хората да стоят на разстояние един от друг.

Дядо Антоний призова християните да останат по домовете си за Цветница и Великден и да превърнат домовете си в храмове. С вяра това изпитание ще премине, убеден е Западноевропейският митрополит. 

Най-младият български владика пръв сред митрополитите отправи емоционално обръщение към православните християни в началото на пандемията, в което призова всички вярващи да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписани от местните власти. Той благослови свещениците от подчинената му Западно- и Средноевропейска епархия да служат в домовете си, а литургиите да се предават онлайн. 

За митрополит Антоний е важно не мястото на молитвата, а "начинът, по който търсим Бога и спазваме Неговите повели, доколко сме се борили с греха, доколко сме опитали да победим своето грехопаднало естество."

"В храмовете да се спазва дистанция, а вярващите да се въздържат от целуването на светите икони, като само се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да призовават вярващите, особено по-възрастните и болните, да си стоят у дома и там да изпълняват своите молитвени правила, като засилят духовния пост", призова достойният владика.

Митрополит Антоний отправи и призив всички всяка вечер в 21:00 ч българско време (20:00 ч. централноевропейско време), да отправят обща молитва в домовете си за избавление от коронавируса.