Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх

Общество
09:00 - 23 Април 2024
1272
Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх

Изборът за български патриарх е важен. Заради немощта на блаженопочиналия патриарх Неофит, трябва един деен патриарх, който да бъде опора на народа. Обществото има нужда от светлина. Това каза митрополит Антоний в БНТ по повод избора на нов български патриарх. 

"Ние като епископи сме дали обети да имаме послушание към църквата, да не се поддаване на силните на деня, на натиска на тълпата и да слушаме преди всичко Божия глас, а не гласът на улицата. Тези опити са една голяма манипулация в обществото, които се опитват да накарат Светия синод да действа не по устава, а по давление на емоцията и на някакъв може би и страх, но за вярващите хора няма страх", добави митрополит Антоний. Според него църквата е удържала и ще удържи. 

Той бе категоричен, че Светият синод не е разделен и че единодушно е взел решението си за Сливенската епархия.

Припомняме, че през февруари от 10 предложения за сливенски митрополит бяха излъчени кандидатурите епископите Йеротей и Михаил. Светият синод обаче касира този избор и прие промени в наредбата, според която трябва да бъде избран нов сливенски митрополит.

Според митрополит Антоний тази епархия трябва да бъде управлявана от човек с качества. "Тази епархия се управляваше без своя митрополит или в неговата немощ, той нямаше пълен поглед какво се случва. новият митрополит трябва да работи много усилено. Надявам се, че всички тези, които ще се опитат отново да протестират, ще размислят дълбоко в себе си, за да може да се съберат и да се проведе един каноничен избор", каза Антоний.