Митрополит Гавриил каза как е правилно учениците да учат за Бог

Владиката предлага книгата „Нашата вяра“ да се изучава в училище и възропта срещу представянето на Свещеното писание като древни митове и легенди

Общество
15:49 - 03 Септември 2024
965
Митрополит Гавриил каза как е правилно учениците да учат за Бог

Ловчанският митрополит Гавриил предлага книгата „Нашата вяра“ да бъде включена като част от препоръчителната литература по български език и литература за учениците от пети и осми клас. Това се посочва в становище на митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Светия Синод на БПЦ-БП, публикувано на страницата на Ловчанска епархия.

Според него във връзка с практическата нужда от пълноценно изучаване на Свещеното писание – Библията, в образователната система, е важно запознаването на учениците с тези свещени текстове и правилното им тълкуване и разбиране. 

„В учебните програми на прогимназиалните и гимназиалните класове в българското училище е предвидено изучаване на откъси от Стария и Новия завет, както и общо запознаване на учениците с православната вяра, църква и традиция. Знаем обаче, че има опасност от неправилни интерпретации в тълкуването й, което може да обезсмисли изучаването на Библията или още по-лошо – да оформи неправилен мироглед и това да навреди на децата и младежите“, казва митрополит Гавриил. 

По думите му, ако в учебниците по литература библейските събития се представят като митове, подобно на тези от древногръцката митология, учениците ще бъдат ощетени в случай, че преподавателите не са запознати в дълбочина с автентичното Свещено предание и писание на Православната църква.

„Ако самата личност на Богочовека Христос и неговите дела се изучават като легенди, учащите няма да извлекат от часовете по литература духовно-нравствената полза и мотивация за праведен живот, която биха получили при правилен прочит на библейските текстове, залегнали в учебната им програма“, обяснява владиката. 

По тази причина препоръчва предоставянето на учениците и учителите им на книгата „Нашата вяра“, с автори Макариополски епископ д-р Николай и архимандрит Серафим Алексиев. Тя е многократно преиздавана и може да се поръча в Синодално издателство или да се намери в българските книжарници и библиотеки. По думите му „Нашата вяра“ предлага духовно правилен, достъпен и точен преразказ на библейските истории, както и общо запознаване с основните истини на християнската вяра. 

Ловчанският митрополит казва още, че е уведомено Министерството на образованието и науката за важността на тази книга за образователната система и има уверението, че ще бъдат информирани експертите от регионалните управления на образованието относно нейната значимост.