Митрополит Киприан носи Благодатния огън от Божи гроб

За първи път в самолета с българските духовници има представител на Македонската православна църква

Новини
16:14 - 26 Април 2019
3234
Митрополит Киприан носи Благодатния огън от Божи гроб

По решение на Свeтия Синод, тази година българската църковно делегация за светия град Йерусалим ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Духовниците ще отпътуват рано сутринта на Велика събота, за да участва в тържествената служба в храма "Възкресение Господне”, построен на самия Гроб Господен.

Всяка година, преди Възкресение, в светия град се стичат хиляди вярващи от цял свят в очакване да слезе Благодатният огън, който е чуден отблясък от Божествената светлина и доказателство за Божествената същност на Исус Христос. Небесният пламък е знак за Божията милост към нас.

За първи път в правителствения самолет, заедно с нашите духовници ще пътува и представител на Македонската православна църква.

Благодатният огън ще бъде донесен директно от Божи Гроб и от него ще запалят свещите си  всички български епархии и храмове.

По традиция в навечерието на православната Пасха, духовенство от всички православни църкви, начело с Йерусалимския патриарх вземат участие в участие в литийното шествие, с което трикратно се обикаля параклиса, издигнат над Гроба Господен.След това, съгласно традицията, Йерусалимският патриарх снима одеждите си, и останал по подрасник, влиза сам при Гроба на Господ Иисус Христос, за да изпроси в молитва невеществения огън, който по чудесен начин се изсипва върху плочата на Гроба.

Благодатния огън се очаква да пристигне у нас на Велика Събота около 19 часа.