Митрополит Киприан служи литургия в потопена църква

Ритуалът ще бъде извършен в уникалния храм "Св. Йоан Рилски" в язовор "Жребчево"

Новини
14:21 - 29 Юли 2019
4727
Митрополит Киприан служи литургия в потопена църква

Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи на 4 август за пръв път Божествена света литуртия в потопената църква в язовир "Жребчево", съобщава сайтът "Добротолюбие". През повечето месеци от годината храмът е под вода, но през летния период до него може да се стигне и по суша.

Храмът „Св. Йоан Рилски" е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светец Йоан Рилски.


Рано напролет той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата е непосредствено до Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево.


Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са две бензиностанции. На пътя няма табелки, указващи къде се намира храмът. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.