Митрополит Николай: Не сме единни, защото не четем Библията

Актуални новини
11:30 - 06 Септември 2020
1827
Митрополит Николай: Не сме единни, защото не четем Библията

Всяка година на този ден съм говорил колко е важно Съединението. Апелирал съм за мир, за любов, за солидарност, единство. Но всяка година сред народа ни е имало някакво недоволство, някакво неудовлетворение, някакво напрежение - което тази година вече стана видимо.

С тези думи започна словото по случай Деня на Съединението и празник на Пловдив митрополит Николай.

За разлика от други години, в които речта му по случай празника бе многословна, то тази година владиката на пловдивска епархия бе изключително кратък. След тържествената служба, която също продължи рекордно кратко, той говори пред микрофона около 6 минути.

В словото си обаче дядо Николай подчерта колко е важно в такива сюблимни времена като сегашните да се чете Библията.

„Всяка година сме говорили за Съединение и всяка година сме констатирали, че имаме дефицит на единство. Защо е така? Защо живеем в най-красивата и благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв и мнозина живеят само и единствено с мисълта как да напуснат този земен рай. Свещеното писание – светата Библия и особено  книгите на Вехтия завет има много глави, в които се описва какво се случва с царства и народи, когато спрат да зачитат Божиите закони. В които алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората“, каза в словото си митрополит Николай.

Той сподели, че българският народ не обичал да бъде поучаван, а иска сам да стига до определени заключения.

Затова владиката призова всеки, който у дома си има Библия, да прочете произволна глава от Книга на пророк Йеремия, както и последната пета глава от Книга Плач Йеремиев.

„Ако желаете, може някой път по-нататък да се съберем и да обсъдим кой какво е разбрал от прочетеното, как то се отнася към състоянието на нашето общество и дали сме съгласни с предлаганите от Библията решения или мислим, че написаното не се отнася до нас? Прочетете тези текстове, моля ви“, каза дядо Николай.

На финала на словото си той се помоли за благоденствието на Пловдив, като пожела хората да бъдат съединени в един дух и в една мисъл с цел да ни обединят като народ и нация. „Бог да запази страната ни, отечеството ни, народа ни и в идващите дни, колкото и да сме немощни. Честито Съединение. Бог да закриля всички вас“, каза в заключение митрополит Николай.