Митрополит Йосиф: Христос се роди! Славете Го!

С раждането на Иисус дяволът се посрами, демоните съзряха светлината, смъртта се разруши, раят се отключи, проклятието бе отменено, грехът - заличен

Топ
16:15 - 24 Декември 2019
4094
Митрополит Йосиф: Христос се роди! Славете Го!

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф предостави специално на Lupa.bg своето Рождественско архипастирско послание, с което пожелава на християните Честито Рождество Христово и успешна Нова 2020 година.


„И рече им Ангелът: Не бойте се, ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ”. (Лука 2:10)

Възлюбени,

Христос се роди! Славете Го!

Това е събитието, което празнуваме днес – Раждането в плът на Господ Иисус Христос – Помазания Месия, Който носи изцерение и мир, както чуваме да говори с устата си Св. Пророк Исайя. Той е „голямата радост”, която ние християните празнуваме в този ден!

Тържествуваме, защото заради нас днес Бог изпрати Своя единороден Син в света да ни възстанови безкрайното съществуване, което е вечният живот.

Като християни през този сезон в Църквата ние тържествуваме и участваме в празника Рождество Христово, но се нуждаем от предупреждението, че сме заобиколени от тъй наречения „мир на света”, който ни разсейва и отдалечава  от Христовия мир, тъй необходим да поддържаме вярата си в реалността на вечното съществуване на човешката ни душа и дара на спасението. И още, абсолютно необходимо е да бдим и да не се залъгваме от брилянтните и бляскави изкуствени светлини на света като по този начин губим истинската Христова светлина, която ни просвещава.

„Защото на този ден”, според Св. Йоан Златоуст, „приключи вековното робство, дяволът се посрами, демоните съзряха светлината, смъртта се разруши, раят се отключи, проклятието бе отменено, грехът - заличен, прегрешението - опростено, истината - възстановена”. (Проповед на Рождество, ч. 27)

Така че, възлюбени, събрани за прослава на Пресвета Троица, нека се възрадваме от все сърце и се приготвим да се причастим със Св. Тяло и Св. Кръв на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Нека празнуваме този ден и не забравяме, че Бог е любов, а ние сме Негови чеда. През тази наша кратка визита на света, каквато беше и на Единородния Син Божий, нека се развеселим в Него, пребивавайки в светлината на Неговото присъствие.

Днес ние стоим заедно с ангелите и пастирите до Родилия се в пещерата, утре ще застанем пред Него в царството Божие, което Той е приготвил за нас от „создание мира”.

Така че, да се поздравим един друг в един глас: „Христос се роди! Славете Го”! Амин.

Честита, благословена и успешна Новата 2020 Година!

С обич в Родилия се Богомладенец,            

(П)  + Митрополит ЙОСИФ


Драги читатели, очаквайте навръх Рождество Христово обширно интервю с Негово
Високопреосвещенство митрополит Йосиф за смисъла на Рождество, за вярата, за ролята на Българската православна църква, както и защо владиката смята, че след няколко десетилетия православието ще бъде номер 1 в Америка.