Митрополитът на Черна гора Амфилохий почина от COVID-19

Свят
11:55 - 30 Октомври 2020
349
Митрополитът на Черна гора Амфилохий почина от COVID-19

Епископът на Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската православна църква (СПЦ) Амфилохий почина тази сутрин от усложнения от новия коронавирус на 83-годишна възраст, съобщава пресслужбата на митрополията.

На 6 октомври медийният отдел на Сръбската православна църква съобщи, чеАмфилохий се е разболял от коронавирус и е откаран в Клиничния център в Подгорица. Митрополията призова вярващите да се помолят за бързото възстановяване на църковния архиерей, който беше на 82 години, и всички болни. В петък вечерта състоянието на Амфилохий обаче се влоши рязко и лекарите бяха принудени да го свържат с вентилатор.

В момента епидемиологичната ситуация в Черна гора се влошава, съобщава "Фокус". Според Института по обществено здраве на Черна гора от началото на пандемията в страната са установени 17 746 случая на коронавирусна инфекция. Смъртните случаи са 290 души. Черногорските власти бяха последните в Европа, които признаха присъствието на заразени хора в страната. След това, в навечерието на туристическия сезон и парламентарните избори, правителството докладва за пълна победа над коронавируса, обявявайки страната за зона, свободна от тази инфекция на 25 май.