Митьо Очите се прибира у дома за Коледа

Ъндърграундът от няколко месеца се подготвя за завръщането на несебърския бос

Новини
20:05 - 15 Декември 2019
4060
Митьо Очите се прибира у дома за Коледа

Несебърският бос Димитър Желязков – Митьо Очите най-вероятно ще излезе на свобода още следващата седмица, съобщи Флагман.бг.

Очаква се това да стане на 18-ти декември, когато в Специализирания наказателен съд ще се проведе разпоредително заседание по делото за организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици, за чийто лидер е сочен Желязков.

Процесът вече претърпя един фалстарт в началото на септември, когато магистратите и от двете инстанции на спецсъда прекратиха делото срещу Очите и още 12 души заради сериозни процесуални нарушения в обвинителния акт. Спецпрокуратурата набързо внесе новото обвинение, само 2 седмици след решението на апелативния спецсъд. Въпреки това процесът все още не може да стартира. Причината – съдът вече 3 пъти променя датите на разпоредителното заседание по искане на държавното обвинение отново заради обвинителния акт. 

Делото не можа да тръгне и преди месец заради неявяването на 7 свидетели – пострадали от групата на Очите според техните показания по досъдебното производство. Свидетелите не били редовно призовани.

Основният проблем в обвинителния акт е, че Турция екстрадира Желязков във връзка с обвиненията за банда и палеж, но не и за останалите. Защитата откри и пропуски, свързани с преплитане на функциите на участниците в групата - не ставало ясно кой е подбудител и кой помагач при извършването на престъпленията. Имало и разминаване на дати и суми, за които се твърди, че са прибирани от рекета.

Делото обаче със сигурност ще тръгне тази сряда, разкриват нашите източници. Веднага след разпоредителното заседание ще се гледа и мярката за неотклонение на Желязков, на която се очаква той да бъде пуснат на свобода. Това със сигурност ще се случи при нов провал на процеса и Митьо Очите ще може да изкара празниците в компанията на най-близките си хора, още повече че босът все още не е виждал на живо внучката си.

Припомняме, че Очите е зад решетките от август м. г., когато е закопчан в Турция. Той беше екстрадиран в България през февруари. На практика, в момента Желязков е в затвора повече от година без обвинение.