Млада зъболекарка лекува безплатно

Д-р Филианна Филипова иска всички хора да следят състоянието на своите зъби

У нас
14:26 - 14 Юли 2019
8920
Млада зъболекарка лекува безплатно

Млада зъболекарка предлага безплатно лечение на пациенти в нужда. Д-р Филианна Филипова иска да обърне внимание всички хора да следят състоянието на своите зъби и приканва в борбата й да се включат неини колеги.

Д-р Филипова има практика от 4 години. Въпреки това – тя вече се занимава както с дентална медицина, така и с естетични процедури, съобщава Нова тв.

Като цяло българинът е на ниво оцеляване – идва се на зъболекар, когато болките са нетърпими, обезболяващите не помагат и няма друг начин. Има много хора, които – това, което ги спира да се лекуват, са парите, затова започнахме и тази инициатива, с която да помогнем на хора, които наистина нямат никаква възможност да се лекуват.

Но по-скоро искам да насоча вниманието, че има как да се избегне този момент. С една превенция, ако всеки човек, който има здравни осигуровки, си използва безплатния стоматологичен преглед – веднъж годишно, трудно ще се стигне до момента, в който нещата да излязат извън контрол и да не може да си позволи никакво лечение и. Идеята е да не се стига дотам, разказва д-р Филипова. 

Така тя подема инициатива да помага безплатно на нуждаещи се пациенти, които имат затруднения. Само за седмица – 8 души са потърсили безплатната помощ в кабинета й във Варна.

"Редовно се срещам с пациенти, които не могат да се лекуват. Човекът идва с болки в зъба. Имал е кариес преди 1 година, но е решил да не го прави сега. Изчакал го е малко – зъбът е за кореново лечение, но човекът няма 150 или 250 лева и съответно казва – моля ви извадете го, за да не ме боли. Тук идва моментът, в който аз да реша дали да работя безплатно за този пациент или да извадя един зъб, който може да остане в устата му още 15 години или 20 или цял живот.. Като лекар не избирам да извадя зъба, лекуваме се и мога да кажа, че всеки стоматолог, който познавам, прави подобни компромиси в практиката си", обяснява младата зъболекарка. 

Д-р Филипова обяснява, че след среща с пациента става ясно дали той самият иска да се лекува. 

"Има хора, които не могат да се хранят, не могат да се усмихват. Преди няколко дни дойде една жена, която каза че е самотна майка. Доста й е трудно да се справя. Много млада жена, с може би 5 или 6 зъбчета в устата си. Идва един момент,в който нещата излизат извън контрол. Тя не знае как да си помогне. Няма възможност никаква да си помогне. Тя е на около 30 години и спомена, че се страхува да се усмихне. Търпи постоянни болки. В случай като нейния – помагам доколкото е възможно и се надявам тя да съдейства", разказва специалистът по дентална медицина. 

Д-р Филипова се среща със стоматологията още като дете – но като пациент. Оттам идва и желанието й да помага на хората.

"Като дете прекарах доста години в зъболекарските кабинети. Имах доста проблеми със зъбките и може би това ме е подтикнало. Беше ме страх. Майка ми изпитва страх от зъболекари. Това е нормално за тяхното поколение. Това, което искам хората да знаят днес е, че в съвременната стоматология няма място за болка, няма място за страх", казва д-р Филипова и допълва, че страхът води само до още едно проблемно поколение за денталното здраве.