Младен Маринов: Командироваме 1000 полицаи на морето

МВР работи с вътрешните министерства на Румъния, Чехия, Полша и Германия

Новини
12:51 - 10 Май 2019
2968
Младен Маринов: Командироваме 1000 полицаи на морето

„947 полицаи ще пазят туристите по морето това лято. Сътрудничим си и с вътрешните минисетрства на Румъния, Чехия, Полша и Германия за охраняването на гражданите“. Така вътрешният министър Младен Маринов отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Диана Саватева как ще процедира министерството, за да бъде спокоен летният сезон.

„Ще бъдат командировани държавни служители и полицейски органи от структури на МВР в Бургас, Варна и Добрич, като места с най-голяма концентрация. На база на анализ на средствата на сигурност е заявена необходимост за командироване на 947 служители - 781 за Бургас, 126 от Варна и 40 за Добрич“, обясни Маринов.

"МВР осъществява една от най-добрите практики за полицейско сътрудничество в ЕС чрез съвместни патрули в туристическите комплекси с полицейски служители с държави от Съюза, чиито граждани посещават Черноморието, за изпълнение на дейности по опазване на обществения ред. Водим активно сътрудничество с Румъния, Чехия, Полша и Германия", допълни министърът и подчерта, че особено внимание се обръща на мерките, свързани с пожарната безопасност.

"Чуждестранните полицейски служители са в регламентирането за страната си униформено облекло. От ГД „Национална полиция“ е създадена организация за изготвяне на план за дейността на МВР. Планират се съвместни проверки по предварително утвърдени графици в туристическите обекти с компетентните институции“, каза Младен Маринов.

„Заложено е извършването на проверки на банкови и небанкови финансови институции, бюра за обмен на валута, касови помещения и местата за инкасиране на големи суми“, коментира той.

Министърът каза още, че ще се провеждат информационни кампании за противодействие на престъпността, за препоръки към туристите за превантивни мерки за висша бдителност и предпазване от престъпни посегателства, както и за улесняване на дейността по приемането на сигнали за престъпления с изготвяне на типови бланки на френски, немски, английски и руски.

"Изминалият летен сезон през 2018-та се оценява като успешен - без тежки инциденти и с относително малък брой посегателства срещу личността и собствеността на туристите в сравнение с 2017 година", каза Маринов.

Министърът на вътрешните работи заяви още, че е разпоредил преглед на документацията на обществените поръчки за площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново и предложение за решение.

"Това на са бежански центрове, а площадки за подготовка на действия при евентуални кризи. Те имат за цел при мигрантска криза хората да не се придвижват свободно из страната, а да бъдат концентрирани там, където службите да могат да си свършат работата - заяви той. - Площадките се финансират изцяло с европейски средства - 160 млн. евро. Ако не ги изгради, България рискува да загуби финансирането и да не е готова в случай на криза".