Младен Маринов: Полицай във всеки влак - не може

Новини
15:35 - 26 Ноември 2019
1721
Младен Маринов: Полицай във всеки влак - не може

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов благодари публично от Елена на циганина Петър от Церово, който обезвреди нападателя на момичето от нощния влак Пловдив -Варна."Бих го похвалил, че е действал абсолютно смело и отговорно като български гражданин, защото наистина действията му са спасили живота на пострадалата и са довели до задържане на извършителя. Това е предотвратило евентуално да пострадат и други хора", каза Маринов.

Той заяви, че не може във всеки влак да има полицаи, тъй като това е много сериозен ресурс. След закриването на Транспортна полиция за сигурността по БДЖ се грижи звено на дирекция "Жандармерия". Според него транспортната инфраструктура е много голяма и трябва да се търси ефективността на технически средства за охрана, за да има бърза реакция.

"На този етап не можем да отделим повече ресурс, тъй като човешкият ресурс е най-скъпото нещо, което се обезпечава. Има технически средства с видеонаблюдение, с бутони за оповестяване, които могат да дадат информация и ние да реагираме. В тази посока трябва да се върви", каза министърът.

В Елена Маринов и кметът Дилян Млъзев откриха нова сграда на полицейското управление. То вече се помещава в реновирана бивша детска градина, дарена от общината за нуждите на полицията. Маринов уточни, че Министерството на вътрешните работи е отделило от бюджета, който е за капиталови разходи, 800 хил. лева и ги е вложило в подпомагане на изграждането на районното управление. „Това е една от най-добрите инвестиции на министерството, която ще дава резултат още 100 години, защото освен създаване на добри условия за труд на служителите, тази сграда дава възможност и за по-добро обслужване на над 15 хиляди души, които живеят в двете общини на територията на Елена", заяви вътрешният министър.

Досега РУ - Елена се помещаваше в сграда на повече от 100 години, строена за конак и опасна за обитаване. Повече от 10 години ръководството на министерството и на ОДВМР-В.Търново търсиха начини и възможности условията на труд на служителите в РУ – Елена да се подобрят и гражданите да бъдат посрещани и обслужвани в по-приятна и най-вече безопасна обстановка.

В началото на 2016 г. по предложение на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев Общинския съвет реши сградата на бивша детска градина в града да бъде предоставена безвъзмездно в полза на РУ – Елена. През 2018 г. с решение на директора на ОДМВР – В. Търново ст. комисар Димитър Машов бе проведена процедура по възлагане на обществена поръчка за смяна на предназначението на сградата, от МВР бяха отпуснати необходимите за целта средства, а работата по проекта за изграждането на РУ-Елена бе възложена на строителна фирма от Велико Търново.